Predstavitev RK na GEŠP - 2017 - S59DLT

Pojdi na vsebino

Glavni meni:

Predstavitev RK na GEŠP - 2017

Novice > Zgodovina

Predstavitev radioamaterske dejavnosti na razstavi in prikazu interventnih služb v Občini Ribnica.

V četrtek, 22.6.2017, se je Radioklub Ribnica S59DLT, sedaj že drugič, predstavil na celodnevni razstavi in prikazu interventnih služb v Občini Ribnica, na kateri so sodelovali gasilci, služba NMP ZD Ribnica, Policijska postaja Ribnica, Slovenska vojska ter Jamarsko društvo iz Ribnice.

Letos smo na predstavitvi dela Radiokluba Ribnica prisostvovali le trije člani radiokluba - Janko S56RPJ, Jože S56VJM in Miro S51SK, saj so bili ostali službeno ali privatno odsotni. Za razliko od lani, letos nismo postavili šotora, kar se je izkazalo za dobro potezo, saj je cel dan močno pripekalo sonce. Namesto tega smo postavili "arafata" le toliko, da smo imeli senco nad glavo, tako da ni bilo tako vroče. Takoj zjutraj smo na hitro dvignili sekcijski stolp, nanj privezali dipol anteno za 14 MHz, nato pa še za 7 MHz, prižgali radijsko postajo in že smo bili operativni.

Glavni namen je bila predstavitev radijske tehnike in delo radiokluba na portable lokaciji. Zainteresirani javnosti smo prikazali še vedno aktualno komunikacijo z morzejovo abecedo, katero so zainteresirani lahko tudi sami preizkusili, saj smo imeli s sabo t.i. zujalico
generator tona in taster s katerim so se še najbolj zabavali otroci. Predstavili smo vsebino komuniciranja z radioamaterji širom po svetu, in način potrditve zveze QSL kartica. Še posebej smo praktično prikazali sistem pošiljanja sporočila preko radijskih valov na internetni prehod v situacijah, ko vse druge komunikacije ugasnejo zaradi naravnih ali drugih nesreč.

Čez cel dan so se vrstili gledalci, ki jih je zanimalo delo radioamaterjev. Dopoldan so bili to otroci iz vrtca in osnovnih šol, popoldan pa so nas obiskali tudi krajani.

V radioklubu smo si enotni, da so takšne predstavitve zelo dobrodošle, tako za nas kot za javnost, zato bi na tem mestu pohvalil organizatorje za dobro organiziranost in se priporočil za povabilo tudi v naslednjem letu.

Predsednik Radiokluba Ribnica

Še nekaj utrinkov s prireditve ...

 
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni