Predstavitev RK na GEŠP - 2016 - S59DLT

Pojdi na vsebino

Glavni meni:

Predstavitev RK na GEŠP - 2016

Novice > Zgodovina

Predstavitev Radiokluba Ribnica S59DLT na prireditvi v Ribniškem gradu


V sredo 22.6.2016 smo se člani Radiokluba Ribnica, Janko S56RPJ, Jože S56VJM, Andrej S56LAO, Benjamin S58BZ in Miro S51SK, na povabilo poveljnika prostovoljnega gasilskega društva Ribnica, Gregorja Viranta, udeležili osrednje letne prireditve gasilske enote širšega pomena - GEŠP »Pridruži se nam«. Prireditev, v obliki razstave in različnih delovnih točk PGD Ribnica, je potekala v centru mesta Ribnica in v parku ribniškega gradu. Poleg gasilcev PGD Ribnica so sodelovale tudi druge strukture, ki se pojavljajo v okviru civilne zaščite, kot tudi reševalne enote iz Ribnice in Ljubljane.

Že večer pred prireditvijo smo v parku ribniškega gradu postavili »štabni« šotor, ki so nam ga posodili iz Civilne zaščite občine Ribnica. Na dan prireditve smo zgodaj zjutraj ob šotoru postavili sekcijski stolp višine 8 metrov, ter razpeli dipol anteno za 80 in 40 metrov, ter v nadaljevanju dneva še dipol za 20 metrov.  Benjamin S58BZ je prinesel »portable« lesen kovček, v katerem je sestavljen komplet KV postaje FT-857D z napajalnikom, antenskim tunerjem, SWR-om in vmesnikom za digitalne komunikacije, vse skupaj privijačeno na dno omenjenega kovčka. Priklopili smo še prenosnik in bili smo pripravljeni na demonstracijo radioamaterske dejavnosti.

Zainteresirani javnosti smo v času prireditve predstavili delo našega radiokluba, praktični način vzpostavljanja radioamaterskih zvez, pomen QSL kartic in radioamaterski časopis CQ. Še posebej smo predstavili radioamaterski kodeks ARON in prikazali način pošiljanja in sprejemanja sporočil v internetni prehod z uporabo programa Winlink v primeru izrednih razmer, ko zatajijo vse ostale komunikacije. Za popestritev dneva smo na mizo v kotu šotora postavili »zujalico«, kjer so se obiskovalci lahko tudi preizkusili v tipkanju Morsejeve abecede.

Dan je minil v prijetni družbi obiskovalcev prireditve, čeprav je bilo pod šotorom, na lep sončen dan, kar malo prevroče.

Besedilo in slike: Miro S51SK

v nadaljevanju si oglejte nekaj utrinkov s predstavitve ...

 
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni