Predstavitev


Kot piše na naslovni strani, živim v BELI KRAJINI, Pod gozdom 30, 8340 Črnomelj.Od glavnega mesta LJUBLJANE je ČRNOMELJ oddaljen 90 km jugovzhodno. Moj QRA lokator je JN75OO.

Bela krajina je obdana na eni strani z Gorjanci, na drugi strani z Mirno goro in Poljanskimi hribi, jugovzhodno pa je odprta proti sosednji državi Hrvaški.To je dežela belih brez,,zelenega Jurija, reke Kolpe in njenih pritokov, je pa tudi dežela dobre kapljice, kostanja in ima bogato zgodovinon.Predvsem pa je to dežela dobrih in gostoljubnih ljudi. Po očetu sem Belokranjec, zelo sem ponosen na to in nikoli mi ni niti na misel prišlo, da bi se preselil v kakšen drug kraj.

Rojen pa sem bil v Novem mestu 30.06.1944.Z mamo sva živela v Gotni vasi pri Novem mestu dve leti,ko pa se je oče vrnil iz vojne, smo se preselili v Bršljin v Novem mestu in se leta 1950 preselili v očetov rojstni kraj Črnomelj.Že od kar se spomnim, sem bil navezan na železnico, ker je bil oče strojevodja, sem se za ta poklic odločil tudi sam.

Z radio amaterstvom sem se srečal zdaj že davnega leta 1959 na Ravnah na Koroškem,ko smo na šoli ustanovili svoj klub, ki je deloval pod okriljem radio kluba FRANJO MALGAJ.Imeli smo razna predavanja o elektro tehniki, izdelali prvi sprejemnik na kristal, kasneje eno in dvo cevnik, pa enostaven tranzistorski sprejemnik. Isto časno pa smo se učili tudi telegrafijo. Meni je bila zelo všeč! Hvala mentorju g.ČUČEJU za ves trud, ki ga je vložil v delo našega kluba, ki pa je žal nekako zamrl, saj je bil velik osip, tako, da sem na koncu ostal v klubu čisto sam…takrat žal nisem prišel do licence. Vojsko sem služil v rodu ZVEZE, 6 mesecev sem bil na radio telegrafskem tečaju, opravil 3 vojaško klaso in naslednje leto delal v centru zvez v Mostarju, največ na SCR 197. Še danes se rad spomnim tistih dni, ker sem res užival, še posebno, kadar sem bil poslan na kakšno terensko vajo. Tako sem prekrižaril celo Hercegovino in na terenu so dnevi še posebej hitro minevali. Na koncu služenja sem opravil še 2 vojaško klaso. Delali smo skoraj izključno v CW, le redko v SSB.Čeprav danes v naših glasilih včasih prečitam kaj pikrega na račun vojaških telegrafistov, mene vežejo na tiste čase samo lepi spomini. Sem mnogokrat lahko poslušal tudi glasbo, ki je sicer ne bi.

Po vrnitvi iz vojske, v mojem kraju še ni bilo radio kluba. Zaposlil sem se ponovno na železnici, opravil izpit za kurjača parne lokomotive, vozil kot kurjač eno leto in potem bil eno leto v šoli za strojevodje v KASTAV-u pri REKI. Po vrnitvi sem opravil izpit za strojevodjo parne in diesel lokomotive. Parno lokomotivo sem vozil 6 let, nato pa 25 let diesel lokomotive. Najbolj sem užival na lokomotivi 644-013, imel sem jo kar za svojo toda danes žal ni več v voznem stanju. Službo strojevodje sem opravljal še na serijah 812, 813, 711 in 713. Imel sem srečo, da sem pri nekaj vožnjah muzejskega vlaka vozil tudi parno lokomotivo serije 03 in 06, žal mi ni bilo usojeno, da bi vozil serijo 33 in 11, ki se mi je od vseh parnih lokomotiv najbolj všeč. Od diesel lokomotiv mi je bila najbolj všeč popularni KENEDI, žal ga nisem nikoli peljal, sem pa imel srečo in peljal lokomotivo REGAN-664, to so namreč lokomotive, ki jih moja delovna enota ni imela. V službi mi je bilo zelo lepo…užival sem….čeprav sem nekajkrat doživel in preživel zelo žalostne čase….od leta 1994 sem v penziji… čeprav bi rad še vozil vlake..

Med radio amaterje sem se vrnil leta 1990. Hvala ti Jože - S52AB, da si me na to pripravil in spodbujal. Začel sem z licenco 4N3BPA, kasneje z YT3QR in v samostojni Sloveniji z S52QR.Sedanji znak S52R imam izključno zaradi avtomobilske tablice, sem se ga navadil in mislim, da ga bom imel do konca…HI….

Prva postaja je bila QRP-808, nato IC-746, pa TS-440, za njim TS-870 in sedaj delam na TS-950SDX. Na tem mestu bi se rad tudi ponovno zahvalil HERMANU S51JH za temeljito opravljeni servis na KV postaji, ki dela sedaj odlično. Na UKW-ju sem imel najprej TS-711 in sedaj TS-790e. Na 50 MHz uporabljam FT-690-r2 in za PR FT-411E SSB delo me ne veseli preveč…občasno se javim na 3.605 in skoraj vsaki dan na R2. Mnogo zvez sem naredil z prijateljem 5R8GE, ki je na Madagaskarju, sicer pa delam največ v CW načinu dela….Logiranih imam preko 60000 zvez. Zadnja 3 leta delam tudi z DIGITALNIMI komunikacijami…PSK, RTTY in SSTV. Zelo zanimivo, a malce dolgočasno, saj večino dela opravi računalnik.Hvala vama, DANIEL - S55S in GERMAN- DG5NEN za programe, delujejo UFB !!!!Modem sem naredil sam, na RIG pa sem ga priključil preko 13 polne vtičnice ACC2 .

Vse antene imam montirane na stolpu, ki je HM, višine 11m. Kar nekaj časa sem se ubadal s tem, kakšnega in kako visokega naj naredim…ker nisem imel s tem nobenih izkušenj, sem se odločil za manjšega, po sistemu preklopa…tako lahko spustim antene skoraj do tal, kar omogoča enostavno delo okoli anten. Gradbena jama je 1.5m globoko v zemlji, tako, da sem porabil 3 kubične metre betona. Celoten stolp je zelo stabilen, kljub temu sem ga na dveh višinah dodatno sidral s tremi sidri iz nerjaveče pletenice. Spuščanje in dvigovanje stolpa je zelo enostavno in ga opravim samo z eno roko. Za obračanje anten imam rotator EMOTATOR-747SR- Upravljanje stolpa je prikazano v direktoriju STOLP.

INV.L ANTENA za 1,8 MHz je nameščena na prečni nosilec na stolpu v višini cca 11m Višje se ne da, zato je vertikalni del antene tudi dolg 11m, položni del je dolg cca 25m, ostala dolžina žice do 52m, pa je speljana vzporedno z mejo parcele, 4m pred koncem, pa je cca 10m žice navito na tuljavo, saj se mi drugače dolžina 52m ne izide na moji parceli. Radiali so vezani na oplet kabla RG-213, s katerim napajam anteno in so dol žine 40m cca 10cm vkopani v zemljo. Antena je uglašena preko vrtljivega kondenzatorja 500 pF na telegrafskem delu obsega. Antena ni nevem kaj…predvsem zaradi verti kalnega dela, ki je cca 4m prekratek…navitja na tuljavo in zavitega poševnega dela, kar vse zmanjšuje delovanje. Verjetno ima na slabše delovanje vpliv tudi bližina stolpa in pa treh hiš…a ob solidnih propagacijah se da nekaj narediti…DXCC verjetno ne…

INV.Ve ANTENA za 3,5 MHz je pritrjena na ležaju cevi za obračanje yagi anten. Oba kraka padata proti zemlji pod ostrejšim kotom, kot je po načrtu, kljub temu morata biti 2m pred koncem zavita ob parceli, saj je le ta premajhna…žal tudi ne tečeta diagonalno kar vpliva na delovanje antene. Napajana je z RG-213 preko baluna za simetriranje 1:1 in uglašena na telegrafskem delu obsega.Antena dela ob normalnih propagacijah zadovoljivo in z njo sem naredil malo več kot DXCC.VERTIKALKA za 7 MHz je visoka 10,8m iz aluminijastih cevi ima 15 radialov iste dolžine, ki so vkopani cca 10 cm globoko v zemljo. Napajana je z RG-213 in preko kondenzatorja 170 pF uglašena na telegrafskem delu obsega. Verjetno tudi nanjo vpliva bližina stolpa, a se da z njo ob solidnih pogojih odlično delati..naredil sem kar precej držav preko DXCC.

Na 12m je nameščen beam TE33, zato tudi dela na 14 MHz malo slabše, pa sem mu podaljšal elemente za 3 cm in mu s tem znižal resonanco na CW obseg na 14 MHz. Na 21 in 28 MHz ni nobenih težav. Nad njim imam pritrjeno horizontalno polarizirano13el. F9FT za SSB in CW delo in vertikalno polarizirano 11el. F9FT za FM delo na dvometerskem področju. Malo višje je nameščena horizontalno polarizirana 21el. F9FT za delo na področju 70cm. Čisto na vrhu pa je nameščen 5el. beam za 6m področje.Žal je STAKIRANJE anten daleč od idealnega, kar se pozna pri njihovem delovanju.Vse antene so napajane z RG-213.Kot večina amaterjev tudi jaz nisem preveč zadovoljen z žičnimi antenami, saj so zaradi majhnosti parcele preveč stisnjene, njihovi kraki do predpisane dolžine morajo biti speljani v drugo smer, ali celo naviti na tuljavo itd…čuti se vpliv okoliških stavb itd.A z malo volje in časa se da tudi marsikaj narediti, tega pa imam dovolj.

Za PR uporabljam računalnik 486/100, in 14 inčni monitor, zelo zastarela zadeva, a PR dela odlično…Kot Rig mi služi FT-411E, 2,5 W je dovolj, da se konektiram na S55YBK 144.825 MHz, to je Mirna gora. Moj domači BBS je S50BOX in DX – cluster je običajno S50CLX, dela odlično. Program za PR je SP, sem ga najbolj navajen…preizkusil sem tudi nekaj drugih, a mi je najbolj domač in enostaven.Za vsa ostala opravila pa uporabljam samo malo boljši PC…CLR 533/192..ni ne vem kaj, …a za vse moje delo zadostuje, monitor je 19 inčni, super za moj vid…HI….

Za logiranje uporabljam SP-LOG. Saj sem jih videl mnogo, tudi boljših…a za moje oči je ta najboljši, zato sem ga tudi naročil na moj pozivni znak in ga z veseljem uporabljam. Vse QSL-ke imajo tudi lokomotivo, pač ne morem iz svoje kože…železničar bom do konca. Ker sem član DIG-5653 je moja številka, jih porabim ogromno. Član sem tudi FIRAC-ca, a žal samo kot MC Group…..

Konec leta 2004 sem se odločil tudi za internet….sicer enostaven in počasen, modem je 56 K, pregledal sem vse domače strani na LEI…pogosto sem tudi na QRZ.COM in eQSL.CC. Prečitam vse, kar vsaj malo diši na radio amaterstvo in zelo rad pregledujem slike vlakov…HI….

Če imaš interes, te vabim, da si ogledaš tudi nekaj naslednjih strani o mojem radio amaterskem delovanju, CFM državah po posameznih bandih, o postajah,sliko stolpa, izgledu zadnje QSL-ke in rubriko o lokomotivah….

Na koncu se ti zahvaljujem za ogled moje spletne strani, tebi in vsem tvojim pa želim predvsem ZDRAVJA IN DOBREGA POČUTJA ŠE NAPREJ !!!! Kot radio amaterju pa ti želim veliko veselja in uspehov na tem področju !!!!

Lepo te pozdravlja S52R-Tone