Zahodni_greben_22.06.2014

Kozjek 748 m - 22. junij 2014

Skok na osnovno stran - - - - - Pošlji sporočilo

Krušljivo, a vseeno zanimivo…

Pred skoraj natančno mesecem dni je bila prvenstveno preplezana nova dvesto meterska alpinistična smer v Kozjeku, Zahodni greben. Ker je Mijo iz tistih krajev, je imel v načrtu, da opravi prvo ponovitev. Za nedeljo je kazalo lepo vreme in odločitev je padla; plezanje Zahodnega grebena.

Že začetek je bil zanimiv. Glede na to, da je to nova smer, dostop ni bil shojen, prebijali smo se skozi mokro goščavo strmejšega pobočja in smo se morali kar dobro orientirati, večkrat prebrati opis dostopa, da smo med zdrsljivimi žlebiči v prvo našli neobičajen vstop v smer. Navezali smo se na vrv in vzpon se je začel. Mijo je ves čas plezal v vodstvu, midva pa sva mu sledila kot druga v navezi. Začetni raztežaji so bili dokaj majavi in krušljivi, kasneje pa je skala postajala vse bolj stabilna. Večino smeri smo plezali po grebenu, zato nismo imeli težav z orientacijo, hkrati pa smo imeli lep razgled v dolino. Nedaleč vstran, v stečinah pod strmimi stenami so nas opazovali gamsi in si mislili svoje, med tem je na sosednji strani našega grebena vsake toliko časa ropotalo, padalo je kamenje v globel. Po petih raztežajih in treh urah počasnega plezanja in fotkanja, smo prišli na položnejši svet, v iztek grebena. Tam se je smer zaključila. Bili smo nedaleč vstran od 748 metrov visokega vrha Kozjeka. Razvezali smo se in si privoščili krajši počitek. Potem je sledil nadaljni pohodni del vzpona. Zopet smo se morali orientirati in priti okoli vrha hriba na drugo stran, do travnika, kjer so nas markacije popeljale v ozko dolino, nazaj dol do izhodišča.

Zame je bila to po Paklenici prva večraztežajna smer. Prvič sem se znašla v skali, kjer je bilo potrebno neprestano preverjati vsak oprimek in stop, saj lahko optično nekaj deluje še tako stabilno, v resnici, ko primeš in obremeniš, pa se vse maje in ti ostane v rokah. Pri tem niso bile izjeme niti večje skalne gmote. Prav tako mi je bilo zanimivo, ker smer ni bila opremljena in smo morali vse sami postavljati, pa tudi orientacija pri dostopu in dolgem sestopu.

Za zaključek smo obiskali bližnje plezališče v Belem potoku, zlezli nekaj smeri in zadovoljni zaključili popoldne.


Suzana Rženičnik
Foto: MK

Plezali smo: Kozjek, Zahodni greben IV/III,II, 210 m


Page | 1 | 2 |


ATVS team  |   climbing & Mountaineering