Vrsic_14.03.2015

Julijske Alpe, Mala in Velika Mojstrovka (2366 m), 13.- 15. mar. 2015

Skok na osnovno stran - - - - - Pošlji sporočilo

Zimski vikend

V petek smo se odpravili na prvi zimski vikend pod vznožje Vršiča – Koča na Gozdu, kjer smo prespali. V soboto zjutraj smo se tečajniki odpravili na Mojstrovke, pripravniki na Prisojnik ter turni smučarji pod Kriško steno.

Ko smo stopili iz koče so se gore že lesketale v soncu. Z avti smo se odpeljali na Vršič (1611 m), si razdelili opremo ter odšli proti Mali Mojstrovki. Od tam smo nadaljevali naprej na Veliko Mojstrovko. Na poti do vrha in nazaj smo izkusili uporabo cepina in derez. Na delavnicah smo izdelovali sidrišča ter na njih varovali - vadili gibanje naveze v snežnih razmerah. Naredili smo tudi prerez snežne odeje z Norveško metodo ter spoznali zaustavljanja s cepinom ob različnih zdrsih. Ves dan smo imeli toplo, sončno vreme z malo oblakov ter veliko razgleda. Dan smo zaključili z babičino večerjo ter druženjem.

V nedeljo smo vsi skupaj odšli Nad Šitom glavo ter ob sestopu ponovili ter nadgradili svoje znanje. Imeli smo delavnice: izdelava sidrišč ter gibanje naveze, izdelavo sidrišča za spust v snegu na dveh cepinih ter snežni gobi, uporabo ter iskanje zasutega v plazu s plazovnimi žolnami, prerez snežne odeje po Norveški metodi ter zaustavljanje s cepinom. Dan je bil oblačen vendar ne preveč mrzel. Tudi ta dan smo zaključili z babičinim kosilom.

Urška Petek
Foto: Tom & Mijo


"Veličastne pokrajine (gore) nas blago prisilijo k temu, da se sprijaznimo z omejitvami, na katere bi se sicer v vsakdanjem življenju odzvali z jezo ali zaskrbljenostjo. Ni samo narava ta, ki se nam noče uklanjati. Tudi človeško življenje je neobvladljivo, a morda nas prav širina naravnih prostranstev najlepše in najbolj spoštljivo opozarja na vse, kar nas presega." Alain de BottonPage | 1 |


ATVS team  |   climbing & Mountaineering