Veliki_Vrh_11.08.2014

KSA, Veliki Vrh 2110 m, 11.08.2014

Skok na osnovno stran - - - - - Pošlji sporočilo

Sončen začetek tedna

Ponedeljek, začetek dopusta, ugodna vremenska napoved… in načrti so bili dorečeni… gremo v hribe!

V zgodnjih jutranjih urah smo se odpeljali proti Kamniško-Savinjskim Alpam in po debeli uri dostopa prispeli pod vznožje Velikega Vrha, kjer se začno dolge smeri. Nase smo nadeli opremo, pripravili sidrišča in varovanje ter začeli s plezarijo. Plezali smo v dveh navezah. Prva naveza sva bila z Mijotom, drugo pa sta sestavljala Miha in Matjaž. Plezali smo izmenoma. Tekom smeri je pogovor potekal večinoma na temo orientacije v smeri, nameščanja vmesnih varoval in izdelave sidrišč.

Po prvi smeri je sledilo plezanje navzdol po Grapi, zadnjih strmejših šetdeset metrov pa še spust po vrvi, do tako imenovane »dnevne sobe«, jasice na polici nad prvim raztežajem ta-dolgih smeri. Tu smo se razvajali z zasluženo malico. Oči pa so mi že uhajale v tako imenovane »radiatorje«, žlebiče na desni strani. Takoj so me premamili in odločitev je padla, da smer na začetku vodim jaz. Po stotih premaganih metrih je ponovno sledil plezalni sestop in spust po Grapi.

Ves čas plezanja je Mijo imel v mislih in načrtu tudi smer Angino Pektoris, ki poteka desno od »radiatorjev« in je bila prvič preplezana letos spomladi. V zaključku, po štirih splezanih smereh nas potek te smeri ni tako pritegnil, zato smo »zašli« nekoliko vstran, v novo, še neokušeno sladico…, ta je že nekaj časa zorela v »pečici« vodečega. Ta dan smo se vsi počutili odlično in ker smo varianto njenega zadnjega raztežaja, previsen kaminček danes že okusili, smo se strinjali, da je vredno poskusiti tudi glavno jed. Poskusiti nekaj kar še ni bilo plezano, nekaj novega, kot rečejo prvenstvenega, nekaj kar se nam je kasneje obrestovalo. Glavnemu kaminu v centralnem delu nove smeri (ločen album, op.u.) je sledilo še nekaj plezalno interesantnih detajlov, plat in prečnic v naloženi, kompaktni in deloma tudi krušljivi skali. Skratka drugačen svet kot nam je bil poznan iz obstoječih - dokaj varnih smeri v tej steni. Novo smer smo vsi štirje uspešno splezali.

Pozno popoldan, ob koncu ponedeljkovih aktivnosti, ko so nam sivi nevihtni oblaki tik pod vrhom dvatisočaka že dobesedno kravžljali lase, smo hiteli pospravljati opremo. Zvijali smo vrvi in sezuvali smrdljivke, ob tem pa opazili nekaj nenavadnega… Matjaževa povsem modra stopala. Takoj je bilo jasno kako se bo imenovala nova smer… MODRA SLED. Več o njej pa v ločenem albumu.


Suzana in Mijo
Foto: Matjaž, Miha, Mijo

Plezali smo: KSA, Veliki Vrh na Dleskovški planoti

Obvoz IV-/III, 150 m (izmenoma);
Grapa II-III, 100 m (2x navzdol, nenavezani);
varianta Lojtrca IV/III, 100 m (izmenoma);
Modra sled V/IV-III, 5r., 200 m (prvenstvena); Mijo K. & Suzana R., Miha G. & Matjaž Es;


Page | 1 |


ATVS team  |   climbing & Mountaineering