Rogla_25.01.2013

Rogla 1517 m - turna smuka, 25. jan. 2013

Skok na osnovno stran - - - - - Pošlji sporoèilo

Hladna preizkušnja

Počasi je prišel čas, da preverim če sem že primerno razgiban za turno smuko, zato se z Mijotom zmeniva, da bova v petek 25.1.2013 izvedla turni krog z nekaj orientacijske vaje po poraščenih kucljih v bližini Rogle, pridružila se nama je tudi klubska kolegica Alenka S. Ko se zjutraj odpravljam od doma je v dolini nekaj stopinj pod ničlo, delno jasno vreme, meni pa ni čisto jasno, kako je lahko za 1500 metrov napovedanih -8°C?!

Vseeno je v nahrbtniku našla prostor vsa dodatna oprema za nizke temperature (podkapa, dodatne tople rokavice, lahka puhovka, smučarska očala,...) s sabo vzamem tudi lavinski trojček čeprav naj bi se »preganjali« po terenu ki ne slovi po plazovitosti.

Ko se z avtomobilom vzpenjamo po vijugasti in zasneženi cesti proti Rogli hitro ugotovimo, da so temperature konkretno pod lediščem, saj je cestišče pomrznjeno. Drevesa so odeta v ivje, za piko na i pa piha še »prijeten« severni veter. Na parkirišču poiščemo zaveten kotiček, kolikor se je to pač dalo in hitro navlečemo vso turno opremo nase. Ko zlezem iz avtomobila in vdihnem svež gorski zrak, me v nosnicah zaščemi - sapa mi je začela takoj zmrzovati. Ponavadi se mi je to dogajalo tam nekje okoli -10°C, veter je verjetno pripomogel, da je bilo še kakšno stopinjo hladneje. Popoldne, ko sem nazaj doma preverim, da je bilo (napovedano) -11°C in SV veter do 30 km/h.

S parkirišča se spustimo čez smučišče proti tekaški progi, ob kateri nadaljujemo nekaj časa. Po kakšne pol ure vzpona in spusta zapustimo steptan sneg in začnemo s prečenjem po celcu v desno v poraščen gozdni svet ter tu in tam po vlakah in deloma poraščenem pobočju prismučamo do spodnje postaje sedežnice Mašin žaga. Nadenemo si turne kože in pričnemo z vzponom mimo vodnega zbiralnika po cesti v smeri proti Koči na Pesku. Kmalu zavijemo v gozd in se po njem v cikcaku vzpnemo proti vrhu smučišča in nato naprej proti razglednemu stolpu na vrhu Rogle. Sledi čas za počitek in malico ob opazovanju adrenalinskih spustov obiskovalcev Rogle na vrvni žičnici. Ko se okrepčamo začnemo s kratkim zaključnim spustimo proti apartmajem, nazaj v zavetje avtomobila. V treh urah je za nami devet kilometrov vzponov in spustov z nekaj sto višinci zanimive turne smuke po neokrnjeni naravi. Ogrevanje s toplimi napitki in analizo opravimo nekaj višinskih metrov nižje v Zrečah.

Matija Nerat

Page | 1 | 2 |


ATVS team  |   climbing & Mountaineering