Preliminarni sestanek

Slavnik, JN65XM

V/U/SHF sezona 2009 tekmovalne ekipe »S57C Contest Team«

Tik pred iztekom starega leta, 30. 12. 2008, se je pri meni na ranču dobil del tekmovalne ekipe »S57C Contest Team«. Posvetu smo prisostvovali FPA-Bojan/S51QA, Tone/S57Q, Joško/S57NAW in moja malenkost/S57C. V ekipo vsekakor sodi še Adi/S55M in Jani/S52CO, ki zaradi neplaniranega sestanka le temu nista prisostvovala.

Enotni smo si bili, da bi bilo smiselno se nekako »spravit skupaj« in v tej prihajajoči sezoni pokazat, da še obstajamo in še nismo ravno za odpis. Lisca je sicer opremljena z novim stolpom in malo preurejeno brunarico, vendar smo si bili enotni, da bi najverjetneje z manj truda lahko dosegali boljše rezultate s Slavnika. S tem tudi malo prihranimo Adija, da se sam ne vozi na Lisco… S tem pa pridobimo menda še Sonjine/S5SHERPA kuharske in slaščičarske usluge?

Cilj tekmovalne sezone je aktivnost na vseh dosegljivih nam V/U/SHF področjih s čimboljšimi rezultati v skupni razvrstitvi in v celoletnem »ZRS ZRS UKV prvenstvu«.

Da bi to izpeljali s čim manj truda, smo nakazali nekaj smernic in v grobem razdelili področja dela za katera bo kdo skrbel.

Adi, kot gostitelj na lokaciji Slavnik, JN65XM, dogovori in uredi potrebno z radioklubom Jadran iz Kopra, da soglaša z aktivnostjo, da se kasneje ne bi zopet kdo obregnil ob našo aktivnost.

FPA/Bojan, S51QA je v prvi vrsti zadolžen za t.i. FPA aktivnost (foto, obveščanje in izdelava spletnih strani) glede na pomanjkanje operaterjev pa je kljub svoji domnevni naglušnosti pristal, da sodeluje v operaterskem delu na 70 cm.

144 MHz naj bi bil glavni in odgovorni operater Jani/S52CO. Ker pa ima on v glavnem delovne sobote, bo predvidoma na lokacijo prihajal po začetku tekmovanja in bomo morali pokrpati začetek z drugim operaterjem (če ne bo kakšnega dodatnega gosta začenja tekmovanje S57C ali S57Q).

432 MHz je glavni operater Tone, S57Q, pomaga mu Bojan/S51QA.

1296/2320 MHz je glavni operater S57C, pomaga S57NAW.

3,4/5,7/10GHz je glavni operater S55M, po potrebi pomaga S57C, S57Q.

24 GHz-želja po aktiviranju novega področja. Glavni op S55M.

IMG_9757_800

Sezono začenjamo s prvim tekmovanjem v mesecu marcu. Za to tekmovanje je najpomembnejše, da se spravimo na lokacijo in uporabimo le toliko tehnike kot bo vremenu primernu in aktiviramo vse možne obsege.

V razmislek dajem strategijo postavitve anten, uporabo tehnike in razporeditve po prostoru.

144 MHz predlagam uporabo FT1000MP&JavornikMK2, ki je pri Tonetu. Antena 1x ali 2X 16JXX postavljena na lokacijo kot lani v MMCW. Če bo vreme dopuščalo postavitev 6X3el OK1FYA priterjeno kar na zid postojanke na Slavniku (kot je že bilo pred leti). Uporabimo lahko PA GS35 by S57C, ki lahko celo sezono ostane na lokaciji in se ga uprabi z delilnikom za dve anteni.

432 MHz imamo na razpoago uporabo FT847, rezerva TS811 (S57Q) in TR851(S57C). Na tem bandu smo zaenkrat pač bolj švoh s tehniko. Za marca meseca bo že vredu, za naprej pa se bo videlo…. Morda se najde kaj boljšega. Anteno lahko uporabimo 2x39JXX(S55M) na montažni stolp(S57Q) in ga postavimo desno od glavnega stolpa in postojanke. Linear predlagam zaenkrat F6007 (S57C), ki je primeren za transport. Za kasnejša tekmovanja pa morda kaj nadgradimo.

1296/2320 MHz uporabimo že obstoječe transverterje (S55M, S57C) na glavni stolp pri hiš s parabolami za vsak band (S55M). Če bo vreme slabo, bi bilo pametneje uporabiti kaj manjšega (Yagi-S57Q). Bazna postaja predelani IC-275E (S57C).

3,4/5,6/10 GHz je Adijeva tehnika, ki je menda vsa ostala operativna s parabolami na njegovi portable cevi z rotorjem. Bazna postaja tudi predelani IC-275E (S55M). Postavi se nekje na vrhu pri koti.

IMG_9567_800

FPA zase že ve kaj potrebuje. Do sedaj ni bil problematičen. Za njegovo operatersko udejstvovanje bomo nekako poskrbeli (če ne bo šlo zlepa, nam še vedno ostane druga varianta…). Janijeva glavna naloga je, da se potrudi in čimmanj zamudi na tekmovanje in pride v taki formi, da bo več ali manj samostojno oddelal svoje na 2m!

Za Joškota se sploh ne bojim, da bi mu bil dolgčas. Glede na njegovo vsestransko usposobljenost ga bomo porabili prav povsod. Ker je dovolj samoiniciativen, ne bom našteval kaj vse za to potrebuje!?

Sonja/S5SHERPA je dosti inovativna, da bo vedela kaj mora priskrbet Adiju za dobro počutje in da bo uspel zdržat z nami. Če tisto (razen kakšnih izjem, ki jih ne bomo deležni vsi) približno pomnoži z dve, bo menda za celo ekipo dovolj, HI!  Ne pretiravat, da ne bo potem kakšne zamere, da ignoriramo tvoj trud. V prvi vrsti je še vedno operaterska dejavnost!

To je groba usmeritev. Sedaj bi bilo najbolje, da vsak pri sebi razmisli, kaj bo pripravil ali kaj bi še potreboval oziroma kdo mu lahko s čim pomaga. Predlagam, da ostanemo na pisni zvezi, ker že vsi po malem pozabljamo…. 

Pripravil bom eno preglednico s potrebno tehniko, ki jo bomo dopolnjevali. Na ta način nam morda uspe, da bomo imeli kolikor toliko vse potrebno s sabo. Na srečo do Dareta (S57UUD) nimamo tako zelo daleč in bomo po potrebi lahko šli k njemu iskat kašen rele, tranzistor….

Namenoma nisem omenjal medicine  (Joško se je hvalil z uspešno destilacijo, pri meni se je tudi nekaj nateklo, vmes pa tako ali tako še vedno kje kaj kapne).

73 de Branko, »chief operator of S57C Contest Team«

©2009 S57C Contest Team