Transverter Kuhne 34G2 in ojačevalnik Ionica

 

Za frekvenčno področje 9 cm smo si sestavili Kuhne transverter in za povečanje izhodne moči nabavili ojačevalnik Ionica. Ojačevalnik je sposoben dati na svojem izhodu 15W moči pri 1mW vhodu. Edini problem tega ojačevalnika je napajalnik zanj, ker potrebuje kar nekaj različnih napajalnih napetosti, pa še časoven zamik med njimi, drugače obstaja možnost uničenja ojačevalnika. Osnovne napotke sem našel na spletni strani GM41SM, vendar sem hitro ugotovil, da bom moral zadevo malenkost modificirati in narisati tiskanino, ki je na navedeni strani ni objavljene.

Tako je nastala nova shema.

Predloga za tiskanino, razpored elementov.

1

Pri sestavi sem imel največ težav z dušilko L1, ki mora biti navita na pravem jedru z dovolj debelo žico. Glede jedra, sem jaz uporabil feritni lonček, na katerega sem navil 50 ovojev žice 0,6mm. Induktivnost moje tuljave je dosegla 120 uH. Poizkusil sem z nekaterimi drugimi tuljavami, pa nikakor nisem mogel doseči dovolj velike negativne prednapetosti.

 

Opravil sem tudi nekaj meritev, da bi ugotovil, če zadeva deluje tako, kot je bilo zamišljeno.

Vklop napajalnika, negativna prednapetost in vklop glavnega napajanja:

2 3

Drugi diagram razkrije, da se napajanje 9,6V vklopi, ko negativna napetost doseže -10,6V, zakasnitev je 21ms.

 

Izklop napajalnika:

4 5

Vidim, da se napajalna napetost isklopi, ko doseže negativna prednapetost vrednost -12V, pri zakasnitvi 35,6ms. Negativna prednapetost se počasi zvišuje, in nekje po 5s doseže približno 0V, za kar je kriv kondenzator 1000uF.