S59P 2m tekmovalna lokacija

Tekmovalci S59P ekipe smo se v začetku lanskega leta 2013 odločili, da bomo poizkusili izboljšati tekmovalni rezultat na 2m področju. Odločili smo se za uporabo štirih antenskih sistemov. Nekaj tehnike smo imeli, večino pa je bilo potrebno izdelati na novo. Odločil sem se za uporabo dveh transverterjev Javornik in preklopno matriko na 14 MHz. Dva Javornika smo že imeli, preklopna matrika pa je šla prva v izdelavo. Napravil sem jo tako, da vsak izhod iz transverterja prvo ojačam in nato delim z dvema Wilkinson delilnikoma na štiri veje. Nato sledi 16 relejev, kateri neuporabljen izhod delilnika zaključijo na maso, uporabljen izhod pa povežejo skupaj na želeni sprejemnik. Tako na sprejemniku lahko poslušaš vsako anteno posebaj, dve, tri ali vse štiri povezane skupaj.

19 11Tako izgleda preklopna matrika

Na začetku smo imeli tri antenske sisteme in releje krmiljene z klecnimi stikali. Zadeva je delovala, ampak že pri prvem tekmovanju smo ugotovili, da sta lokalna oscilatorja v Javornikih zamaknjena in da je to zelo moteče. V delavnici sem imel še eno tiskanino Javornika, na njej sem sestavil samo oba sprejemna konverterja in PTT del. Oscilatorja nisem izdelal, ampak sem na drugi tranzistor oscilatorske verige pripeljal signal iz prvega transverterja. Vmes je bil potreben še attenuator, tako da so stvari nivojsko ustrezale.

V tem času je Matej kupil tudi radijski UKV ojačevalnik z elektronko 3CX1500. Na njem smo predelali vhod, anodni del in izhodni filter, prav tako pa smo mu dodali vezje za nastavitev mirovnega toka in PTT vhod. Ob prvem testu na polno pred prihajajočim tekmovanjem je bila prava veselica. VF je udaril v prav vse, kar je bilo v tekmovalnem prostoru. Računalniški monitorji so spreminjali barvo, računalniki so se resetirali, tipkovnice so delale po svoje. Po uporabljenih par feritih in par povezavah z debelo žico na ozemljitev je bilo malo bolje, ampak ne optimalno.

Zaradi teh težav smo se odločili, da bo potrebno celotno ureditev v tekmovalnem prostoru napraviti na novo. Ker prostora vedno zmanjka smo dodali še eno polico in pa kar je najpomembneje, ojačevalnike in antenske releje smo preselili v kot, kolikor se je dalo vstran od ostale tehnike. Zamišljeno je tako, da bi lahko ta del tudi ogradili s steno in se tako izognili vročemu zraku in hrupu ventilatorjev. Na novo smo napravili tudi sistem ozemljitev, ta je sedaj v obliki zvezde. Od temeljnega ozemljila gre do prve razdelitve, od tam pa potem ena veja k ojačevalnikom, druga k radijskim postajam, tretja k transverterjem in preklopom, četrta pa k računalnikom. Težava z VF je tako sedaj odpravljena.

2 3 4 5

Kar nekaj časa smo delali s tremi antenskimi sistemi, bolj za preizkus smo dodali dvakrat četrto anteno samo za sprejem iz želene smeri. Sedaj septembra smo dodali četrti sistem anten, kateri je povezan tudi v oddajno vejo.

6

Ves čas sem imel težavo, kako uporabljeno tehniko krmiliti, da bodo sekvence preklopov pravilne, izbire anten in ostalega čim bolj enostavne in logične. Analogno tehniko je to nekako preraslo, za mikroprocesorje programov še nisem pisal, poleg tega pa ima vse skupaj cel kup vhodov in izhodov, na koncu pa se vedno najde še nekaj, kar bi bilo potrebno na hitro spremeniti. V službi se ukvarjam tudi z programiranjem industrijskih krmilnikov, zato je odločitev o uporabi tega tudi tu kar logična. Odločil sem se za Siemensov krmilnik serije STEP 5, 095U, katerega vsaj 10 let ne proizvajajo več, na boljšakih pa se jih da, sicer rabljene, poceni kupiti. Software imam, vmesnik za povezavo z PC pa sem si izdelal. Prednost takega sistema je, da lahko program brez težav spreminjaš in prilagajaš tudi med tekmovanjem, če je to potrebno. Napraviš spremembo in jo v par sekundah prepišeš v krmilnik. Krmilnik je 24V, prav tako vhodi in izhodi. Kjer sem lahko, sem teh 24V kar uporabil, za vse ostalo pa sem si napravil par majhnih vmesnikov z opto sklopniki, preko katerih gredo signali na vhode krmilnika in pa iz izhodov na ostalo tehniko, na primer PTT_ji. Za časovne zamike, izbiro anten in vse ostalo sedaj skrbi ta krmilnik.

7Tako nekako trenutno izgledajo povezave v tekmovalnem prostoru. PTT box je zaenkrat še ostal od starega sistema, bom pa ga do naslednje tekmovalne sezone sigurno izločil, kar še ne morem izločiti je krmiljenje predojačevalnikov v dveh antenskih sistemih, rešitev je že na mizi, ampak je zmanjkalo časa. Vsako tekmovalno mesto ima radisko postajo, preklop anten in nožno stikalo za aktiviranje PTT. Na prvo postajo je priklopljen voice keyer preko galvanske ločitve, po novem na ACC vhod z zadnje strani radijske postaje. Tako je sedaj ob oddajanju z papigo sprednji mikrofon izklopljen.

Na prvo stran!

09.09.2014