Za potrebe meritev anten sem si izdelal merilnik frekvenc

Enkrat, ko bo zadeva končana bom spravil v eno škatlo ta merilnik frekvenc, VCO generator in pa linearni ojačevalnik. Sedaj je še pač na mizi, vendar je za razna testiranja to tudi boljše.

Sam merilnik je sestavljen iz dveh delov, prvi je delilnik z 1000. Področje delovanja prvega delilnega čipa uPB1507 je po podatkih proizvajalca od 500MHz pa do 3GHz. Po prvih preizkusih sem opazil, da začne pravilno deliti že pri 200MHz, pri nivoju signala -10dBm, deluje pa še pri enakem nivoju tudi na frekvenci 3,6GHz, višje pa na žalost ne morem meriti, ker nimam primernega generatorja. Vendar, za moje potrebe, je to ravno dovolj.

Shema delilnika, tiskano vezje, razporeditev elementov.

Pa še nekaj fotografij:

1 2 3 4

5 12

Še to, material za tiskanino je dvostranski vitroplast FR4 debeline 0,8mm, velikosti 33 x 70mm. Jedkana je samo ena stran, druga pa je v celoti površina mase. Male luknje sem vrtal 0,6mm in za mostičke uporabil bakreno žico 0,4mm, večje luknje so pa 2,3mm in z površine mase zaprte z bakreno folijo. S strani elementov pride v luknjo kapljica cina, tako da je povezava elementa z maso čim krajša. Montirana bo v medeninasto ohišje višine 25mm, kjer se površina mase na spodnji strani v celoti prispajka na ohišje, z zgornje strani pa pride pokrov.

Pri konstruiranju tiskanine sem si pomagal s slikami preddelilnika Željka Božiča S52ZB in njegovimi predlogi za nastavitev pravilnega razmerja deljenja, za oblikovanje signala in pretvorbo nivojev za prvim delilnikom sem prvotno uporabil vezje Darka Volka S57UUD, kasneje sem pa po predlogu Željka namesto dveh tranzistorjev uporabil enega 2N2369A, ki je za to funkcijo primernejši. Razlika je vidna predvsem pri zgornji frekvenčni meji.

Nova shema 14

Drugi del merilnika je pa sam merilnik, katerega srce je PIC 16F84, prikaz pa se vrši na LCD displayu 1 x 16 znakov. Tiskano vezje je dimenzionirano tako, da se montira za tiskanino displaya, luknje za pritrditev so na enakem mestu. Merilnik se lahko uporabi samostojno, brez preddelilnika, takrat je potrebno sestaviti tudi celotno tiskanino. Trimer potenciometer R9 se nastavi tako, da na kolektorju tranzistorja Q2 izmerimo napetost 5V, proti masi. R1 se nastavi na najboljši kontrast na displayu. Če merilnik uporabljamo skupaj z preddelilnikom, tako kot jaz, lahko del vezja do kondenzatorja C5 izpustimo, ker v tem primeru vezja za oblikovanje vhodnega signala ne potrebujemo. Izhod iz preddelilnika speljemo direktno na kondenzator C5. Na tiskanini je predviden tudi prostor za priklop teh žičk. Vezje, za svoje delovanje potrebuje tudi štiri mostičke. Osnova za tiskano vezje ni kritična, jaz sem uporabil enostransko vitroplast ploščico, debeline 1,6mm in velikosti 38 x 82mm.

Shema merilnika, tiskano vezje, razporeditev elementov. HEX koda za 16F84

Nekaj fotografij:

8 9 6 7

Merjenje frekvenčnih mej, zgornja, do koliko mi gre VCO:

10 11

Originalno dokumentacijo in software najdete tu, jaz sem ga malenkost modificiral, bistveno je pa predvsem to, da mi upošteva preddelilnik. Če bo kdo uporabil merilnik brez preddelilnika, preizkušeno deluje nekje do 45MHz, HEX pa si naj potegne dol, na navedeni strani.

13