NF ojačevalnik C200

Ne ukvarjam pa se samo z VF tehniko, včasih kaj izdelam tudi na NF področju. Tako sem za mladobudne ustvarjalce izdelal ojačevalnik C200, ki lahko rečem, odlično služi svojemu namenu.

Če se slučajno še kdo raje pozabava s spajkalnikom, kot stvar kupi, so tu predloge tiskanin:

Board C200, Elementi C200, PA zaščita in mehki vklop-shema, tiskanina, razpored elementov.

Glede velikosti pri tiskanju, velja enako kot pri TriodeBoard.

Ker se je pojavilo kar nekaj izdelovalcev tega ojačevalnika, sem se odločil, da dodam tudi nekaj slik, ki bodo morda razjasnile kakšno zadevo in komu v pomoč.

Ojačevalnik:

1 2 3 4

5 6 7

Napajalnik:

8 9 10

Soft start za napajalnilk:

11

Zaščita zvočnikov:

12 13

Cel v škatli:

14

Napajalni transformator sem si dal naviti po naročilu in ima primarno navitje za 230V, na sekundarju pa dve navitji po 40Vac 7A in eno navitje 13Vac 0,5A, ki pa je izkoriščeno za napajanje zaščite za zvočnike.

Gladilne kondenzatorje sem dal 4, vsak vrednosti 10000uF, 80V.

Pri tranzistorjih Q1 in Q2 sem dodal trimer potenciometer vrednosti 100E, ki služi za nastavitev offset napetosti na izhodu.

Pri tranzistorjih 2N5551 in 1N5401 bodite pozorni na razpored nogic, ker je drugačen kot recimo pri tranzistorjih BC547 in podobnih.

Končni tranzistorji so montirani na aluminjast kotnik 50 x 50, ki se ga dobi v skoraj vsaki železnini, ohišja so izolirana od profila. Pri vrtanju lukenj sem si pomagal tako, da sem si natisnil montažno shemo ojačevalnika in jo nastavil na profil. S pomočjo kladiva in točkala sem luknje nato prenesel na profil.

 

Zraven k ojačevalnioku paše tudi VU meter. Eno izmed verzij najdemo na tej strani, narisal sem pa predlogo za tiskanino. Razpored elementov pa je viden tu. Nisem ga še sicer uspel izdelati, tako da ne izljučujem možnosti kake napake.

Veliko uspeha in užitkov pri gradnji.