Napajalnik ELV Elektronik 0 - 30V, 0 - 10A

 

Končno mi je uspelo setaviti ELVjev napajalnik, ki je res dobra pridobitev v moji delavnici.

Dokumentacija se najde na ELVjevi domači strani, kjer prodajajo tudi KIT komplete, če se komu ne da zadeve kompletno izdelati doma.

Grobi opis izdelka

PDF dokumentacija

Tiskanina, če bo kdo delal sam

Tiskano vezje je velikosti 235 x 186 mm in jaz sem imel kar nekaj problemov pri fotopostopku. No ja, v tretjem poizkusu pa mi je res uspelo zjedkati tiskano vezje.

Material ni ravno kritičen, turbina je sicer dokaj draga, rele sem pa nabavil v Conradu. Ostalo pa v naših vrlih trgovinah z elektroniko. Merilna instrumenta sem kupil še v Neuholdu.

Transformator sem dal naviti po naročilu in ima dva izvoda po 16V 14A in štiri izvode 8V 0,5A. Originalni transformator ima sicer le dva izhoda z 8V, vendar sem jaz dodal še dva za napajanje merilnih instrumentov, ki mora biti galvansko ločeno od ostalih zadev. Za ta namen sem si izdelal tudi še dodatno tiskanino:

Elementi, BRD

Za krmiljenje ventilatorja in termično zaščito vezja je uporabljen senzor SAA965, katerega jaz nisem dobil, zato sem zadevo predelal na navaden 10k NTK upor. Za to sem moral namesto temperaturnega senzorja SAA965 TS1 dati upor vrednosti 3k3, namesto fiksnega upora R80 (2k55) sem pa dal NTK upor 10k. Da je zadeva pravilno delovala, oziroma pri pravih temperaturah, sem moral zamenjati še upor R87 (24k) z uporom vrednosti 10k.

Za mehkejši vklop usmernika sem pred transformator dal še močan NTK upor vrednosti 10E.

Vse skupaj sem vgradil v kovinsko ohišje dimenzij 242 x 260 x 185 (širina, globina, višina).

Napajalnik res odlično služi svojemu namenu. Primeren je tudi za napajanje močnejših bremen, zgornja tokovna meja se pa da nastaviti z trimer potenciometrom in sem jo jaz nastavil na 12A.

Pa še par slik:

ploščica, leva stran, desna stran, ventilacija zadaj, instrumenti, ter sprednja plošča.