Mikrofonski vmesnik za radijsko postajo

 

Že kar nekaj časa pri uporabi radijske postaje ne uporabljamo več le originalnega mikrofona, ampak zraven priklapljamo naprimer slušalke z mikrofonom, elektronsko papigo, morda še kaj. Tako je iz izkušenj nekako nastala naslednja shema mikrofonskega vmesnika:

Shema

Vtičnica J1 je osem polna mikrofonska vtičnica, ki služi za priključitev originalnega mikrofona radijske postaje.

Vričnica J2 je na kosu oplaščenega kabla in se priklopi v radijsko postajo, tam kjer se priključi originalen mokrofon.

Vtičnica J3 služi za priklop dodatnega mikrofona, naprimer od slušalk ali samostoječi mikrofon.

Na vtičnico J4 se priklopi zunanji PTT signal, ki enako kot tipka na mikrofonu preklopi radijsko postajo na oddajo.

Vtikač J5 pa je tudi na kosu koaksialnega kabla in služi za priključitev papige. Ta vhod je od ostalega galvansko ločen z ločilnim transformatorjem. Preko dveh uporov 22E je zajeti signal od levega in desnega kanala. Mi ga uporabljamo za povezavo z zvočno kartico računalnika. Ta signal gre še preko dodatnega potenciometra, z katerim lahko malo prilagodimo nivo signala, na signal mikrofona.

Na vmesniku je montirana še tipka T1 za PTT, s pomočjo katere lahko tudi preklopimo radijsko postajo na oddajo.

Z zadnje strani pa je dodano še stikalo S1, s pomočjo katerega pa lahko PTT signal k radijski postaji odklopimo. To pride v poštev, če radijsko postajo krmilimo z zunanjim sekvencerjem, pri povezavi z zunanjim ojačevalnikom, transverterjem,... da PTT mikrofona odklopimo za vsak slučaj, da nebi prišlo do neljubega vklopa in s tem do nepravilnega zaporedja vklopov. V takem primeru se namreč rado kaj tudi uniči.

Celotno vezje sem montiral v aluminjasto škatlico dimenzij 55 x 70 x 25 (Š x G x V), ki ima s sprednje strani vtičnici J1 in J2 ter potenciometer, z zadnje strani pa stikalo S1, PTT vhod in izvoda za oba kabla. PTT tipka T1 je montirana na pokrov ohišja.

Tiskano vezje in razpored elementov. Upori in transformator so v SMD izvedbi. Transformator je v razmerju 1:2 in nabavljen v Grazu pri Neuholdu. Po podatkih proizvajalca bi naj deloval v frekvenčnem področju od 150Hz pa do 100kHz. Navitji imata enosmerno upornost 4,2E in 27,5E.

Ločilni transformator

Še nekaj slik:

Ohišje prazno Ohišje spredaj Ohišje zadaj Tiskano vezje

In še končan izdelek:

V ohišju Končano

 

Še to, razpored kontaktov na osem polni mikrofonski vtičnici je pravilen za Kenwood radijske postaje TS850, TS870 in verjetno še druge. Za ostale tipe radijskih postaj in druge proizvajalce je priklope in vtičnice potrebno prilagoditi.

 

NA ZAČETEK