Dušilni člen z PIC 16F84 in LCD prikazom

 

Za potrebe meritev sem si idelal dušilni člen z korakom po 1 dB, v območju od 0 do 63 dB, impedance 50 E. Sam dušilni člen sem kupil na E-bay, kot rabljenega, delujočega. Za preklope ima vgrajene 12V releje, posamezne stopnje pa imajo dušenje 1, 2, 4, 8, 16 in 32 dB. Za 32 dB, je potrebno vklopiti dva releja istočasno, verjetno je taka izvedba zaradi prevelikega presluha med stopnjami, pa so pač dodali dve stopnji.

Dušilni modul z releji

Same preklope bi lahko izdelal s stikali, ki bi jih pač vklapljal po potrebi, vendar že sama zasnova dušilnega modula kaže na binarni sistem, ki pač nekako ni v moji glavi in mi desetiški sistem bolj ustreza. Zanimiva sta pri izbiri dušenja vedno dva podatka. Kolikšno je skupno dušenje čez dušilni modul in pa kolikšna je razlika dušenja, glede na neko prej shranjeno vrednost. Ti dve potrebi sta privedli do uporabe mikrokrmilnika in dvovrstičnega LCD prikazovalnika. Ker nisem ravno vešč v pisanju programov za PIC-e, mi je z nasveti in pisanju programa pomagal g. Silvo Straser.

Tako je nastala naslednja shema:

Shema vezja

V vezju je uporabljen mikrokrmilnik PIC 16F84, z kristalnim oscilatorjem 4 MHz. Ker nima dovolj izhodov za krmiljenje osmih relejev in LCD prikazovalnika, je na strani relejev uporabljen vmesni spomin z vezjem 74HC573, kateremu vrednost prenesemo in shranimo do naslednjega vpisa s pomočjo vhoda 11, latch enable. Na nekaj istih izhodov je priključen prikazovalnik in vhodi iz enkoderja. Za pravilno delovanje vsega skupaj poskrbi program v PICu. Na izhodih za releje je uporabljen ojačevalnik UDN2981, ki ima 5 V vhode, na izhodih pa ima končne tranzistorje z prostim kolektorjem, ki prenesejo do 50 V napajalne napetosti in 500 mA izhodnega toka. Zaščitne diode od mase do prostih kolektorjev so že vgrajene, zato jih ni potrebno dodajati zunaj.

Nastali sta dve tiskanini, kjer je prva malo manjših dimenzij, to sem si izdelal tudi jaz. Druga je malenkost večja, napravljena je tako, da se z prikazovalnikom lahko napravi sendvič in na priključne pine ima speljane še tudi proste pine mikrokrmilnika. S spremembo programa bi se lahko uporabila še v kak drug namen.

Tiskanina manjša Tiskanina večja z vsemi izvodi PICa

Montažna shema 1 in 2.

V PIC-a je potrebno seveda vpisati tudi program, katerega HEX koda je objavljena tu.

Tako je nastalo tole:

Sestavljeno, v fazi preizkušanja

Na zgornji sliki so še priključene tipke, ki jih je pozneje zamenjal optični enkoder, ki ima vgrajeno tudi tipko.

Shema priklopa enkoderja (iz domače strani proizvajalca) Upori R* bi naj imeli vrednost 2k2, jaz sem uporabil vrednost 3k3.

Priklop enkoderja

Samo delo z takim dušilnim členom je zelo enostavno, zgornja vrstica prikazovalnika prikazuje celotno dušenje čez dušilni modul. Pri kateri koli vrednosti tega dušenja si z tipko postavimo spodnjo vrstico "Razlika" na nič. Če sedaj spreminjamo dušenje, se nam v zgornji vrstici še vedno prikazuje celotno dušenje čez modul, v spodnji pa razlika v pozitivno ali negativno (predznak) smer, glede na prej shranjeno vrednost. Na spodnji in zgornji meji se zadeva ustavi, tako da vrtenje enkoderja ne pomaga več, razen v nasprotno smer, zadnje stanje pred izklopom napajanja pa si mikrokrmilnik tudi zapomni.

Prva slika prikazuje prikaz, po pritisnjeni tipki. Dušenje čez dušilni modul je 30 dB, razlika pa je 0 dB.

Prikaz po pritisnjeni tipki

Enkoder smo zavrteli v pozitivno smer, razlika je 6 dB, prehodno dušenje pa 36 dB.

Prikaz v plus

Enkoder smo zavrteli v negativno smer, razlika od "nule" je -7 dB, prehodno dušenje pa 23 dB.

Prikaz v minus

Cel dušilni člen potrebuje 12V napajanje, jaz sem mu na strani napajanja dodal še zaščitno diodo, ki celotno vezje ščiti v primeru nepazlivosti pri priklopu napajanja.

Priklop napajanja

Poraba vezja je, v primeru da je prehodno dušenje nastavljeno na nič 37 mA, pri največjem prehodnem dušenju, ko so pritegnjeni vsi releji pa 0,25 A. Celotno vezje in dušilni modul je vgrajeno v ohišje iz umetne mase, dimenzij 150 x 140 x 58 mm (Š-G-V).

Dušilni modul sem jaz dokaj poceni kupil, lahko pa bi se izdelal tudi v samogradnji. Moj ima impedanco 50 E, lahko pa bi imel tudi katero drugo vrednost.

Pa še nekaj slik za konec, ki običajno povedo več kot tisoč besed.

SMD upora 3k3 sta našla svoje mesto na spodnji strani tiskanine, prvotno je bila zadeva zamišljena s tremi tipkami, ki teh uporov niso potrebovale, kasneje sem vezju dodal enkoder

Ploščica od zgoraj Ploščica od spodaj

Priklop prikazovalnika in enkoderja

Priklop prikazovalnika 2 x 16 znakov Priklop enkoderja

Vgrajeno v ohišje in sprednja plošča

Cel v ohišju Sprednja stran

 

Na prvo stran.