S57NOB

Z radioamaterstvom sem se začel ukvarjati tam nekje od novembra leta 1996. Začel sem obiskovati tečaj v domžalskem radioklubu (S53CAB), kjer so mi bili v pomoč in uteho Boris (S53CC), Goran (S55OO) in Robert (S52GW). Začetki so bili težavni. Zlasti telegrafija mi ni in ni bila všeč. Med novoletnimi počitnicami pa sem telegrafijo počasi vzljubil. Po novem letu sem se počasi začel spopadati tudi z elektrotehniko, ki me je pa takoj privlekla. Slavnostni trenutek je napočil, ko sem 9.4.1997 (čeprav je na diplomi zapisan datum 10.4) opravil radioamaterski izpit II. kategorije in dobil za to tudi diplomo. Svoj klicni znak (S57NOB) pa sem dobil 18.4.1997. Z uspšno oravljenim izpitom sem postal član Zveze radioamaterjev Slovenije.

Navdušujem se predvsem na delom na 2m področju iz kakšnih nestandardnih lokacij. Delal sem že iz kar nekaj lokacij. Med drugim iz Murovice-JN76IC, Strunjana-JN65TM in iz moje najboljše ter najnapornejse ekspedicije na Jalovec-JN66UJ. Od 17.4.1997, ko sem prvič sedel pred postajo in je taster za telegrafijo tudi zapel delujem tudi na 80m (3.5 MHz) področju. Po sprejetju novega zakona o telekomunikacijah sem aktiven tudi na vseh ostalih dovoljenih KV področjih (1.8 MHz, 21 MHz in 28 MHz)..

Pod svojim znakom sem aktiven pred, med in po večjih tekmovanjih, ko si sposodim kakšen del amaterske opreme

Navdušen sem predvsem nad postavljanjem raznoraznih anten. Med svoje konstruktorske uspehe in neuspehe se stejejo 4el loop antena za packet, nekaj žičnih dipolov za kv obsege, ter najnovejši projekt 4el Yagi za 28MHz. Mojo aktivnost je mogoce zaslediti tudi iz domžalskih radioklubov S51CAB, S53CAB in tekmovalne lokacije S50C. Moje ime pa je Peter, če se niste opazili. Radioamaterji pa me poznajo tudi pod nadimkom Roza.

V letu 1998 sem se tudi preizkusil v amaterskem radiogoniometriranju (ARG) in sem dosegel 5 mesto v jesenskem državnem prvenstvu v kategoriji Juniorji. V naslednjem letu pa sem na svoji zadnji tekmi v tej kategoriji na odprtem jesenskem prvenstvu ZRS dosegel svojo najboljšo uvrstitev - 1. mesto.

V letu 2000 sem s pomočjo slovenskega ARG manegerja in predsednika radiokluba Domžale, Francija Žankarja, napisal program za vodenje ARG tekmovanj, ki se zelo uspešno uporablja v slovenskih tekmovanjih.

V načrtu sem imel tudi izdelavo programa za vodenje vhf tekmovanj za windows okolje, vendar sem to za nekaj časa opustil.

Razvil sem pa nekaj pripomočkov za printanje in pretvarjanje edi datotek. Te pa lahko najdete na naslovu http://lea.hamradio.si/~s57nob/hamsoft/,