Radioamaterski strežnik
s50lea.ampr.org/lea.hamradio.sis50lea.ampr.org/lea.hamradio.si je radioamaterski strežnik in je kot tak eksperimentalnega značaja. Radioamaterjem omogoča eksperimentiranje s TCP/IP protokoli, hkrati pa jim nudi nekaj koristnih uslug (poštni nabiralnik, spletni, SMTP, POP, FTP, DNS in proxy strežnik,...). Omogoča tudi predstavitev slovenske radioamaterske dejavnosti na svetovnem spletu in je glavni poštar za domene hamradio.si, zrs.org in zrs.net.

Strežnik dela na računalniku s 400 MHz PII procesorjem, ima 128 MB RAMa, dva diska s skupno kapaciteto 14.2 GB in tri komunikacijske vmesnike:

*- ethernet kartico, preko katere je povezan na lokalno omrežje in naprej na internet;
*- s57mmk s5scc kartico, preko katere je z 1,2 Mbps povezavo povezan z vozliščem LJU;
*- KISS povezavo z vozliščem ANET (trenutno ni vključena).

Operacijski sistem strežnika je Debian GNU/Linux.

Denar in/ali opremo za ta strežnik so prispevali:

S51D, S51FU, S51RM, S52OR, S53BB, S53MV, S53RI, S53RM, S53WW, S55OO, S56ICM, S57BBA, S57MMK, S57HPA, S57NOB, S57NOC, S57MIQ, S51BW. Hvala! Prav tako gre zahvala OSF Slovenije in KUDu France Prešeren za prostor in priključek na internet.

Skrb za ta strežnik je moj konjiček. Vzdrževanje sistema, ki ima čez 100 uporabnikov, mi vzame precej prostega časa, zato včasih odgovarjam na prošnje za dostop, ali na kakšna vprašanja, z veliko zamudo.

Povdaril bi še, da ne prevzemam odgovornosti za morebitno izgubo podatkov v uporabniških direktorijih, ali za kakšno drugo škodo, ki bi lahko nastala kot posledica napake v delovanju sistema.

Za strežnik skrbi sedaj tudi Metod Novak, S56WMN.


Andrej Souvent, S51BW

18. maj 2001