RADIOKLUB  ŠKOFJA LOKA

S53DKR     S59DKR

S566D

 

AKTIVNOST OB 66. OBLETNICI DRAŽGOŠKE BITKE

 

Ive Šubic: Dražgoška bitka, mozaik

Dražgoše, vas pod planino Jelovica, na nadmorski višini 900m.

 

V to vas se je 31. decembra 1941, po daljših bojih okoli Poljanske doline, umaknil Cankarjev bataljon z 240 borci. Po nekaj dnevih so ga 9. januarja 1942 napadle močne nemške policijske in vojaške sile s podporo topništva, vendar so bile 9. in 10. januarja odbite z velikimi izgubami.

11. januarja se je okupatorju posrečilo prodreti v Dražgoše, kjer se je znesel nad nedolžnimi vaščani.

Boj pri Dražgošah je prvi večji primer uspešnega boja slovenskih partizanov proti nacističnemu okupatorju.

 

POVEZAVE

 Dražgoška bitka

 Dražgoše

 

 Aktivnost 2004

 Aktivnost 2005

 Aktivnost 2007

 Aktivnost 2008

 

 

 

 

 

Dražgoška bitka, ki je že med vojno dobila ta vzdevek, je danes legenda, bila pa je še več: visok plamen upora sredi okupirane Evrope!

Vsako leto je ob obletnici dražgoške bitke osrednja proslava v Dražgošah ob spomeniku dražgoški bitki.

Člani Radiokluba Škofja Loka smo pomen dražgoške bitke ponesli tudi na radijske valove in s povečano aktivnostjo vzpostavljanja radijskih zvez dopolnili pomen odporniškega gibanja na območju Tretjega rajha na Slovenskem med drugo svetovno vojno.

V počastitev 66. obletnice dražgoške bitke smo aktivirali poseben klicni znak: S566D, ki je bil aktiven do konca marca 2008. Še posebno smo bili aktivni 12. januarja z Rudnega polja na Pokljuki, kjer je v okviru prireditev ob obletnici dražgoške bitke potekalo tradicionalno mednarodno tekmovanje vojaških in policijskih patrulj, ter 13. januarja, ko je v Dražgošah potekala osrednja slovesnost 51. prireditve 'Po stezah partizanske Jelovice'. Vse zveze so potrjene s priložnostno QSL kartico.

 

Spomenik dražgoški bitki

 

Meni