60 let Radiokluba Novo mesto S59DJR
Novo mesto 25. april 2012

 

 
 

Spoštovani gostje, spoštovane radioamaterke in radioamaterji. V mojem imenu in imenu radiokluba Novo mesto vas ob 60 letnici ustanovitve našega društva s pozivnim znakom S59DJR prav lepo pozdravljam.

Z ustanovno listino izdano 14. 1. 1952 leta je bil ustanovljen Radioklub Novo mesto. Klub je imel svoj sedež na Kapiteljski ulici 1 v Novem mestu. Prvi predsednik in eden od ustanovnih članov je bil Porenta Viktor. Prvi radioamaterji so se v klubu ukvarjali z izdelavo raznih električni naprav in enostavnih sprejemnikov. Pravo resno delo se je pričelo po letu 1964. Tega leta je radioklub dobil pozivni znak YU3DJR, v Novem mestu pa je potekala skupščina Zveze radioamaterjev Jugoslavije. S preselitvijo društva v prostore nad staro avtobusno postajo na sedanjem Novem trgu je klub doživel pravi razcvet. Nabavljena je bila kratkovalna postaja TRIO TS 510, postavljene so bile boljše antene in v letu 1967 je klub nabavil tudi prvo UKV postajo, ki pa je delovala samo z amplitudno modulacijo in seveda v telegrafskem načinu dela. V letu 1975 pa smo kupili že prvo UKV postajo tipa FT221R, ki je bila že zelo moderna z vsemi vrstami modulacij. Kupili smo tudi novejšo postajo za kratki val in postavili tovarniško beam anteno na novem antenskem stolpu z rotatorjem. Članstvo se je zelo povečalo in smo bili eden boljših klubov na teritoriju Slovenije in tedanje Jugoslavije. Pozivni znak S59DJR je bil vsak dan v etru, tekmovali smo v vseh večjih svetovnih tekmovanjih, izdelovali smo antene in dodatno operemo.

V tistih, za nas zlatih časih smo bili nepogrešljivi na vseh prireditvah v lokalni skupnosti. Ker smo bili edini, ki smo imeli znanje in tehniko za prenos informacij smo bili stalno po terenu. Naj naštejem samo delovne akcije v Prevolah in Dobrniču v Suhi Krajini, prenos telegramov na akcijah Civilne zaščite pod naslovom NNNP (nič nas ne sme presenetiti), prenos informacij na gasilskih relijih, kolesarskih in ostalih tekmovanjih. Zaradi gradnje Novega trga smo se zopet selili. Tokrat v takratno Šmihelsko osnovno šolo v podstrešne prostore. Z veliko lastnega dela smo uredili prijetne in za našo dejavnost primerne prostore. Postavili smo tudi antenski stolp in prenovili antenske sisteme. Četrtki so bili klubski dnevi in ponavadi smo se zadržali pozno v noč. V osemdesetih letih smo na Trdinovem vrhu postavili najprej manjšo prikolico, kasneje pa kontejner in antenski stolp. S to investicijo smo lahko uspešno tekmovali na UKV področjih in višjih frekvencah. Iz tekmovalna lokacija s katere še dandanes tekmujemo v 24 urnih tekmovanjih, dosegamo odlične rezultate v SLO in Evropi.

Leta 1991 se je Slovenija osamosvojila in v vojni je bil tudi naš radioamaterski kader nepogrešljiv.

Velika večina članov je bila vključena v centre zvez in ostale strukture Teritorialne obrambe in Civilne zaščite. Leta 1992 smo tako pridobili slovenski klicni znak S59DJR. Spet pa nas je čakala selitev iz klubskih prostorov, ker so šolo vrnili nacionaliziranemu lastniku. Preselili smo se na Rozmanovo 10 v Novem mestu, kjer imamo prostore še sedaj.

V teh 60 letih smo organizirali nešteto tečajev za radioamaterje, usposobili več sto vezistov in telegrafistov, ustanovili primopredajno sekcijo v vojašnici v Novem mestu, Rumanji vasi in Šentjerneju. Leta 1983 se je sekcija v Šentjerneju osamosvojila in postala samostojen radioklub.

Opravili smo več tisoč prostovoljnih ur dela, opravili nešteto kilometrov s svojimi avtomobili, tekmovali v radioamaterskem goniometriranju ali »lovu na lisico«, izdelovali elektronske naprave, radijske postaje , antene, se izobraževali in organizirali prireditve, kot je bila naprimer konferenca ZRS na Otočcu v letu 2000. Vse to smo z veliko entuziazma in dobre volje z veseljem opravili. Za vse dosežke pa so v prvi vrsti »krivi« nekdanji predsedniki radiokluba. Kot sem že omenil je bil prvi predsednik Viktor Porenta, potem pa so bili predsedniki še Dominik Gutman S51GD, Jože Konda S52B, Janez Močnik S53MJ, Mitja Fabjan S57HZM, Bojan Kovač S51TF, Franc Vide S51WC in sedanji Zoran Zanoški S58L.

V današnji dobi računalnikov in mobitelov smo radioamaterji še vedno zelo aktivni. Pred nami so nova spoznanja in izzivi na področju radiotehnike in vse kar je s tem povezano. Kljub temu, da je naša osnovna dejavnost vzpostavljanje radijskih zvez in raziskovalna dejavnost smo tudi neprofitna in človekoljubna dejavnost. Tako da dobro sodelujemo z organi Civilne zaščite v Novem mestu in regiji. V primeru naravne nesreče, bi tako kot vedno s svojimi zvezami omogočili prenos informacij nadležnim institucijam. To smo uspešno prezentirali na raznih občinskih, regijskih in državnih vajah. In tako bomo delovali tudi vnaprej.

Zato vam vsem radioamaterjem Radiokluba Novo mesto ob 60 letnici iskreno čestitam, gostom pa zahvala za pozornost in uspešno delo še naprej.


Lep radioamaterski pozdrav, 73


Pripravil: Franc Vide, S51WC