.......

OB 60. OBLETNICI RADIOKLUBA S59DJR.... Video

.......
 


Radioklub S59DJR je 15.01.2012. praznoval okroglo obletnico ustanovitve - 60 let. Našli so se dokumenti, ki to nedvomno dokazujejo. Objavljamo jih v originalnem tekstu, da se vidi odraz nekega obdobja. ( Fotokopije so v arhivu RK). Klub je preživel burne čase in želimo mu še nadalje uspešno pot. Letos bosta prvič v zgodovini kluba dva člana postala tudi častna člana kluba. Napolnila bosta več kot 40 let operatorskega staža in dopolnila 70 let starosti. To sta Dominik - S51GD in Janez - S53MJ. Lepi so spomini na čas, ko si v slušalkah detektorja zaslišal radio Vatikan ali intonacijo Internacionale. HI! Vsem članom iz vseh obdobij radiokluba ob jubileju - lep 73!


Ukvarjamo se z:

  • amaterskimi tekmovanji na KV (kratki val - omogoča zveze na zelo velike razdalj - po celem svetu)
  • amaterskimi tekmovanji na UKV (ultra kratki val - zelo razširjen med radioamaterji)
  • amatersko radiogoniometrijo - bolj poznano kot lov na lisico
  • konstruktorstvom (naši člani sami razvijajo, izdelujejo in opremo potrebno za vzpostavljanje zvez)
  • izobraževanjem mladih na raznih tečajih in taborih
  • sodelujemo na prireditvah raznih organizacij (vaje civilne zaščite, konjske dirke, kolesarske dirke, Mirnopeški teki, srečanje mladih tehnikov, ZOTK itd..)

Na tekmovanjih, ki trajajo 24 ali 48 ur smo zelo aktivni in posegamo po najvišjih mestih v Sloveniji, Evropi in na svetu. S tem prenašamo glas Novega mesta po celem svetu, saj na največjih tekmovanjih sodeluje tudi po 10.000 radioamaterjev iz celega sveta.

Člani naše organizacije so tudi vrhunski strokovnjaki na področju zvez, telekomunikacij in informatike, kar dokazujejo tudi njihova delovna mesta, kjerkoli v Novem mestu in okolici (Telekom, Šolski center Novo mesto, Revoz, Krka, vojska, privatni sektor, Radio in televizija Slovenije, Studio D, TV Novo mesto,...).

Radioamaterji pa se ne srečujejo le po "frekvencah", ampak se srečujejo tudi na različnih srečanjih in aktivnostih, ki potekajo skozi vse leto. Tradicionalno srečanje je skupščina radioamaterjev, ki je enkrat letno. To je medijsko odmeven dogodek, saj se poročila o tem dogodku najdejo na Televiziji Slovenija, v časopisih in strokovnih revijah itd.

Na Gorjancih, Trdinov vrh, imamo postavljen kontejner za naše tekmovalne dejavnosti na UKV frekvencah in višje. Na tej lokaciji je tudi UKV repetitor R2 S55VNM na frekvenci 145.650 KHz. QTH lokator je JN75PS.

 

 
  Avtor prispevka S57BZO.