SETI League logo

Odgovori na pogosta vprasanja


(Translated from: Angleski oroginal)

Kaj tocno SETI League zeli doseci?
Zelimo odgovoriti na osnovno vprasanje, ki si ga clovestvo postavlja, odkar je odkrilo, da so svetle pikice na nocnem nebu druga sonca: ali smo sami, edina razumna vrsta v neizmernem vesolju? Iscemo predvsem dokaz obstoja, ne pa komunikacije.

Kako mislite doseci ta cilj?
Radijski teleskopi nam bodo omogocili sprejem mikrovalovnih signalov, slucajnih ali pa namernih, drugih tehnoloskih civilizacij. Usklajeno delovanje tisocev malih radijskih teleskopov bo povecalo moznost uspeha.

Na katerih frekvencah naj ti radijski teleskopi sprejemajo?
V zacetku se trudimo razvijati predvsem tehnike pregledovanja tako imenovane vodne luknje ('water hole', v smislu mlak, kjer se pri nas (na Zemlji, v afriski savani) zbirajo zivali), med 1420 in 1660MHz. Seveda obstaja se mnogo drugih zanimivih frekvenc, vkljucno z opticnim spektrom, ki so vredne preucevanja. Clani SETI League se lahko svobodno odlocajo za delo na katerikoli frekvenci, ki se jim zdi zanimiva.

Kaksno opremo potrebujem?
Tipicna amaterska SETI postaja ima 3 do 5 metrov veliko parabolicno anteno s primernim primarnim viron, nizkosumni predojacevalec, mikrovalovni sprejemnik, PC racunalnik z zvocno kartico za digitalizacijo signala in pa ustrezno programsko opremo za procesiranje signalov. Vec o tem je v Tehnicnem prirocniku SETI League.

Imam vecjo parabolicno anteno. Ali jo lahko uporabim?
Seveda! V tem primeru je malo dobro, veliko pa se boljse. Vecje antene imajo vecji dobitek, torej boljso obcutljivost. Vendar pa vecja antena pokriva manjsi del neba, tako da potrebujemo vec tisoc manjsih anten, da bi pokrili vse nebo.

Velika parabola ne pride v postev. Obstajajo alternative?
Seveda! Yagice, kvade, vijacne antene in zancne yagice so ljudje ze uspesno uporabljali za EME, radijsko astrnomijo in satelitske komunikacije, zakaj jih ne bi se za SETI? Edina slaba stran je manjsa frekvencna sirina.

Kaj lahko dobim pri SETI League?
Kit komplete, nacrte, programsko opremo in usklajevanje. Demonstracijska postaja SETI League je opisana v Tehnicnem prirocniku SETI League in v clankih v raznih radioamaterskih casopisih. SETI League lahko priskrbi komplete delov za tiste, ki bi zeleli sami sestaviti svoj sistem, lahko pa tudi priporoci vec komercialnih proizvajalcev za tiste, ki bi sistem raje kupili. Glede na geografske razmere in motnje zemeljskega izvora na vasem podrocju vam bo SETI League priporocila dolocene kordinate za usmeritev antene, zaradi maksimiranja pokrivanja neba. Svojim clanom priporocamo uporabo nasih spletnih strani in drugih virov Interneta za koordinacijo aktivnosti in izmenjavo rezultatov.

Koliko pa me bo to stalo?
V zacetku samo clanarino. Potem pa so stroski odvisni od tega, kaj ze imate. Vec navdusencev za SETI, ki so ze imeli satelitsko anteno in primeren racunalnik, je postavilo sprejemno postajo za priblizno 500$. Drugi, ki so zaceli brez vsega, pa so za svoje sisteme porabili vec tisoc dolarjev. Kdor ima izkusnje s samogradnjo elektronskih naprav (samostojno ali iz kit kompletov) si nedvomno lahko znatno zniza stroske. Kot pri vecini konjickov, se da zaceti preprosto in poceni in pozneje po zelji iz moznostih dograjevati sistem.

Kje lahko dobim potrebno opremo?
Virov je mnogo. Pri SETI League smo razvili ustrezne predojacevalce, primarne vire in sprejemne konverterje, ki jih je zgradilo mnogo nasih clanov.Lahko tudi priporocimo mnogo komercialnih izdelkov, ki so dokaj dobri za SETI. Vec o tem v Tehnicnem prirocniku SETI League.

Kaj lahko pricakujem, da bom slisal?
Najverjetneje cisto nic, zelo dolgo casa. Ce boste slisali kaksen koherenten signal, bo to skoraj gotovo motnja zemeljskega ali satelitskega izvora. Tisoce nas bo moralo delati dolga leta, da bomo kaj slisali, ce sploh kdaj. SETI je nedvomno loterija z zelo majhno verjetnostjo zadetka, ampak velikim dobitkom.

Ali se ne bom navelical tega?
To je upravicena skrb, saj SETI ne nudi skoraj nobenega takojsnjega zadovoljstva. Da bi obdrzala vase zanimanje, bo SETI League poskrbela za razlicne 'on the air' aktivnosti, podobno kot radioamaterske organizacije. Nacrtujemo odbijanje signalov od Lune, da boste lahko preizkusili svoje sprejemnike. Signali bodo imeli nenavadne modulacijske karakteristike, v izziv vasim sposobnostim procesiranja signalov. Prirejali bomo tudi tekmovanja (z nagradami, seveda!)

Kje lahko izvem nadaljne podrobnosti?
Ce se niste clan, vas pozivamo, da se vclanite v SETI League. Samo ob stevilnem clanstvu bomo imeli vire (financne, tehnicne in organizacjske) potrebne za uspeh. Clani dobivajo nas cetrtletni bilten 'search lites' in obvestila ob novostih. Vabimo vas, da deskate po nasih spletnih straneh, kjer arhiviramo vso tehnicno literaturo. Naslov je http://www.setileague.org/

Kako se lahko pridruzim?
Ce ste nam poslali svoj postni naslov, ste verjetno ze dobili vzorcni izvod 'search lites'. Na zadnji strani je obrazec za vpis. Ce ga nimate (torej berete tole preko emaila, interneta ali faksa), nam prosim posljite svoj postni naslov, pa bomo poskrbeli za nadaljni postopek. Ce zelite, lahko poklicete nas telefon za clane 1 (800) TAU SETI. (opomba MC: 1-800 stevilke ne delujejo izven ZDA). Ne pozabite povedati svojega naslova osebi ali stroju, ki bo odgovoril, da vam bomo lahko poslali potrebne papirje.

Kako lahko dobim osebno tehnicno pomoc pri mojem sistemu?
Omejeno tehnicno svetovanje nudimo svojim clanom, kadar to ne ovira nase osnovne misije razvijanja hardverskih in softverskih standardov za usklajeno preiskovanje neba. Clanom je za tehnicna vprasanja na voljo email info@setileague.org Kadar bo mozno, vas bomo napotili na doloceno publikacijo, ki vsebuje odgovor na vase vprasanje. Zaradi obilice dela na terenu nas je tezko dobiti na telefonu, zato predlagamo, da uporabljate elektronsko ali navadno posto.
(V Sloveniji pa se lahko obrnete tudi name: moji Email naslovi)

Kaksno je stalisce SETI league glede NLP?
V zadnjem casu je mnogo stvari (opazanje NLP, Roswell, Area 51 itd) ostalo nerazlozenih. Stvari so zanimive in morda vredne proucevanja s strani ustreznih strokovnjakov.
Pri SETI League pa smo predvsem radijski astronomi, kvalificirani za sprejem in analizo mikrovalovnih signalov, in se ne stejemo za kvalificirane na drugih podrocjih. Tudi v prihodnje se bomo koncentrirali predvsem na to kar znamo, in tudi drugim priporocamo, da nas posnemajo.

Kaj pa ce ne zelim postaviti SETI sprejemne postaje?
Tudi ce samo placujete clanarino, s tem pomagate pri teh pomembnih raziskavah, in ste udelezeni pri radostih odkrivanja novega. Prosimo, pridruzite se nam!Nazaj na osnovno SETI stran


Copyright info