“Luknjasta cesta”
Plovba na relaciji Dugi Otok – Ilovik; kakih 10 milj pred Ilovikom se burja pošteno okrepi na kakih 25 do 30 vozlov, v sunkih gre preko 40. Val je še kar znosen, saj smo povecini v zavetju otokov. Vse ki so odvec seveda pošljemo v kabino, rešilni jopici pa morajo biti obleceni (kar je še posebej sitno). Z Mirjano se prebijava proti burji, a gre strašno pocasi, jader je zadnja krajšava in viharnik, kar pa ne da dovolj moci za nabijanje v valove zato si pomagava še z motorjem. Ob spušcanju floka in dviganju viharnika, kar je zahtevno opravilo na premcu, je Mirjana pošteno namocena, saj se tu pa tam zabijemo v val ki v celoti preplavi palubo.. Ceprav sva na barki stalno v fazi pogajanj o tem, a prevec visimo, al prevec piha in podobno, v teh zahtevnih razmerah res dobro odlicno opravi nalogo. Flok je privezan k ograji in viharnik dvignjen. Naenkrat pa .. groza ... flok se je razvezal in potegnilo ga je v vodo, in motor je delal. Sam sem bil privezan na krmilo, in Mirjana je s težavo zvlekla flok nazaj na varno. Realna hitrost je bila le še 1-2 vozla, ker pa nas je od varnega preliva med Ilovikom in Sv. Petrom locilo le še nekaj milj, smo nadaljevali. V tem se na vratih pokaže Zala, puncka stara 5 let in vpraša:”Mama, zakaj se vozimo po takih velikih luknjah?”. Kljub napeti situaciji, smo se seveda dobro nasmejali.

“Morski jeleni”
Bilo je leta 2003, nekje na zacetku našega poletnega potepanja v enem od zalivov na jugovzhodni obali Cresa. Cez dan smo se imeli krasno, Špela je takrat še zatrjevala da ne zna plavati. Otroci so se kopali in zabavali nekje ob obali, ko se naenkrat zasliši vrišč.

Čisto k vodi je prišel jelen, ki je bil verjetno navajen tega, da mnogi navtiki odmetavajo razne odpadke in vmes tudi kaj užitnega. V silnem strahu je tudi Špela pozabila da ne zna plavat in kot raketa z ostalimi priplavala do jadrnice. No jelenu so nas še veckrat obiskali, uspeli smo jih tudi fotografirati.

“Reševanje nasedle barke”

Silba, 2003. Prekrasen dan, a za popoldan napovedana burja. Silba za burjo res ni najboljša, takoj za valobranom sicer še nekako gre, sicer je bolje pobegniti na Olib, ki je le nekaj milj vstran. Kljub napovedi pa na odprtem pred plažo sidra bavarija 50, na kateri je bilo kakih osem mladeničev....

Kako so črnci prevezali Quadu
Bilo je v zalivu “Brbinj” na Dugem otoku, kjer smo bili varno privezani na bojo in na obalo. Vremenska napoved ni bila najboljša, in najbrž tudi zato, se v zalivu prikaže ogromen katamaran – jadrnica z imenom “DreamCat”,

dolžine 32 metrov. Ker prostora ni bilo dovolj, smo džentelmensko ponudili mesto tako, da se odmaknemo in sprostimo nekaj prostora. Ta poteza se je sicer kasneje pokazala za ne najbolj modro. Kakorkoli že, ker so imelu v posadki tudi temnopolte mornarje na hitrem byBoatu. PRosil sem jih, da nas nas oni prevežejo, prej pa sem jih povrašal ce znajo prevezati vrvi, za kar so bili skoraj malo užaljeni. Delo je bilo hitro opravljeno, mi pa “ponosni” da so nam mornarji barko prevezovali.

Ponoči je prišla nevihta, in močen veter je ogromen katamaran grozeče naslonil na našo barčico, a se je vse dobro končalo.


“Dreamcat”