Veliki_Vrh_28.08.2014

KSA, Veliki Vrh 2110 m, 28.08.2014

Skok na osnovno stran - - - - - Pošlji sporočilo

Ne po lahkih prehodih ...

Po dolgem času se pokaže, da bo cel dan lep in sončen. V glavi se ti kar naenkrat utrne ideja - plezanje v hribih. En klic, željeni plan in v četrtek zjutraj smo že bili na poti proti Logarski dolini. Naš cilj je bil splezati vsaj eno nenavrtano in seveda je med potjo pogovor tekel v tej smeri.

Ko smo prišli do vstopa v smer smo se navezali tako, da smo naredili »vlakec«. Tako vodečemu ni bilo potrebno vleči za seboj dveh vrvi. Sliši se smešno ta »vlakec«, ampak je bil kar zanimiv, saj drugi v navezi vleče za seboj še drugo vrv. Že na začetku smeri je bilo potrebno preplezati zajedo in kamin, ki sta imela nekaj ključnih detajlov, ki jih je bilo potrebno obvladati. Po treh raztežajih se je na sredi smeri inštruktor odločil, da bom jaz plezala zadnja. Pri pobiranju vmesnih varoval sem bila pozorna kako so bila nameščena in dobila kar nekaj novih idej. Med plezanjem sta me inštruktor in Boštjan opazovala in videla kako iščem lažje prehode v steni, ki se jim, kakor tudi skrotju, smer kolikor je mogoče izogiba. Takoj sta me začela opozarjati, ne po lahkih prehodih, po zahtevnem delu plezaj. Prav, prav sem jima rekla, pa bom tam, kjer vidva mislita da je prav. Nisem jima dala veselja in vse preplezala tam kjer gre smer. Modra sled je razgibana in raznolika, saj je potrebno preplezati zajede, kamine, nekaj rušja ter tudi plošče, ki so kot »reberce«. Inštruktor vedno poskrbi, da nama ni dolgčas z njim, kljub temu, da vmes izvaja »vrtnarska« dela.

Sestop je bil malo drugačen, bolj adrenalinski. Najprej smo nenavezani plezali navzdol po smeri Grapa, nato pa opravili še dva šestdeset-meterska spusta po vrvi. Po zadnjem spustu, sem imela željo potegniti vrv čez sidrišče. Ko sem začela vleči vrv, se mi je zdelo, da se je že zataknila, da ne gre več. Tu sta imela oba nasmešek na obrazu, si hotela vleči, zdaj pa vleci. To vlečenje vrvi je bil najbolj naporen del tega dne. Nisem si mislila, da je lahko to tako težko.

Po uspešno zaključenem sestopu je bilo že pozno popoldne, zato smo si naložili težke nahrbtnike in jo hitro mahnili nazaj proti dolini.


Irena Glušič
Foto: Boštjan Škarja

Plezali smo: KSA, Veliki Vrh na Dleskovški planoti

Modra sled V/IV-III, 200 m;
Grapa II-III, 100 m (navzdol, nenavezani);

Page | 1 |


ATVS team  |   climbing & Mountaineering