Veliki_Vrh_13.09.2015

KSA, Veliki Vrh 2110 m, 13.09.2015

Skok na osnovno stran - - - - - Pošlji sporočilo

Modrina in nevihtni oblaki

Dolg za kislo mleko na planini Podvežak je ostal še od zadnjič. To nedeljo je kazalo, da bo vreme pravšnje za izpolnitev obljube. Da pa ne bi šli samo na planino, smo se odločili, da potipamo še Modro sled v Velikem Vrhu (2110 m), na Dleskovški planoti. Zjutraj smo prezgodnji da bi rezervirali mleko – je staja še zaprta. Dan je sončen in topel. Hitro smo pri steni. Hitro pa se kvari tudi vreme. Na vstopu se sonce že skriva in veter pričenja svoj ples. Ko začnemo, že kar pošteno piha, sončnih žarkov pa je manj in manj.

Z višino se stopnjuje tudi veter. Dobro je, da imamo oblačil dovolj – kljub temu, da je vreme zjutraj kazalo popolnoma drugače. Smer je lepa, ravno pravšnja. Tudi izvor imena nama postane jasen v četrtem raztežaju. Veter ne pojenja, mi pa smo po petih raztežajih, oziroma nekaj urah na vrhu smeri. Čeprav smo prej nameravali obiskati vrh gore, sedaj spremenimo plan in tik pod vrhom obrnemo, splezamo navzdol po smeri Grapa in se zadnji raztežaj spustimo. Na koncu čaka še en lep spust po vrvi v spodnjem "sektorju", mimo votline.

Vrnemo se do pastirske staje na Planini. Čeprav nas je ves dan kar pošteno napihalo, želimo naročiti kislo mleko. A pastir neprepričljivega obraza pove, da ga nima. Naročimo čaj – in ko ga prinese, se še malo pogovorimo o njegovem življenju. Tudi planine se današnji način delodajalcev ne izogne. Pastir pove, da ga drugo leto ne bo več na planini, ker se ga je delodajalec »naveličal«.

Z grenkim priokusom realnega življenja zapustimo planino. Kljub temu in kljub vetru je bilo lepo. Vedno je lepo, ko pod rokami čutim skalo…

Emil Movh

Plezali smo: KSA, Veliki Vrh na Dleskovški planoti

Modra sled V/IV-III, 200 m;
Grapa II-III, 100 m (navzdol, nenavezani);

Page | 1 |


ATVS team  |   climbing & Mountaineering