Mangart_27.07.2013

Mangart 2679 m, ferata

via Italiana in Slovenska pot - 27. julij 2013

Skok na osnovno stran - - - - - Pošlji sporočilo


Prav prijetna tura ...

Pretekli vikend smo med analizo takratne ture ugotavljali kateri vrh je komu še mikaven in nepoznan. Nič nisem povedal kakšni so moji nameni, samo primerno vremensko napoved je bilo za počakati in akcija je stekla. Zgodnja vožnja proti Predelu, pa povsem prazna gorska cesta, a na vrhu vendarle par jeklenih konjičkov. Za vzorec, toliko da ne bomo sami tavali po tej markantni gori.

Ovčke so še dremale, ko smo tiho kot miške prestopali ograjo na sedlu. Spust je minil hitro, pravzaprav smo prečili visoko nad bivakom, direktno v vstopno zajedo. Jeklenice so zamenjali, le en izruvan klin smo našli na celotni ferati. Vmesni del (pri podoru) so zavarovali z vrvjo, razmajane osmice (vozle) smo popravili in nadaljevali proti vrhu, med tem ko nas je skupina mladih planink in planincev nemo opazovala z roba stene.

Po brezplačnem drsenju na snežišču vstopimo v Slovensko pot, v njej pa kar pestra druščina večinoma manj veščih. Kamenje je letelo čez nas, na srečo drobno, zato smo pospešili in kmalu dosegli vrh Mangarta. Privoščimo si daljši počitek, pa malico in razglede. Sestop, en dva tri smo bili dol. Še vožnja do Rabeljskega jezera kjer smo namočili prste in si ob analizi privoščili zasluženo pijačo.

Popoldanska vožnja domov je bila ob polno delujoči klimi prav prijetna, če odmislim dva telefonska klica. Prijatelj GRS reševalec sporoči vest, da je to dopoldne v učnem poligonu Gonžarjeva peč preminil plezalec. Žalosten sem bil, res žalosten kajti toliko kot se zadnja leta trudimo opozarjati na nevarnosti pri napačni uporabi, pa na primerno uporabo tehnične opreme, kot tudi praktično usposabljati znanja željne za varno gibanje na plezalnih poteh, a se spet zgodi nekaj kar se sploh nebi smelo zgoditi. In to na poligonu, ki je izdelan po najvišjih evropskih varnostnih standardih. Kot je kasneje omenil prijatelj iz odseka "Opozorilna tabla je tam za tiste, ki hočejo in znajo brati". Žal je tako. To je potrdil tudi drugi klic znanca iz Avstrije. To dopoldne so pri njih izgubili življenje trije gorniki.

Če se povrnem na našo sobotno turo v Julijce, imeli smo se res lepo. Udeleženci so bili ubogljivi - se trudili pravilno uporabljati varovalno opremo, ob plezanju smo se učili pa tudi zabavali in kar nekako pozabili na čas.

Se vidimo naslednjič, so bile sklepne misli vseh.
Hvala za prijetno družbo in srečno!


MK

-

OPOZORILO: obvezna je uporaba opreme za samovarovanje in plezalnih rokavic. Ferata je primerna za dovolj izkušene gornike, ki obvladajo C težavnostno stopnjo. Via Italiana poteka po pokončni severni steni in je mestoma zračna. Po težavnostni stopnji spada kljub številnim skobam med zelo zahtevne - je najtežja v Julijcih. Previdno in premišljeno v njo!

Page | 1 | 2 |


ATVS team  |   climbing & Mountaineering