Baska_29.08.2015

Krk, Baška 29. avgust 2015

Skok na osnovno stran - - - - - Pošlji sporočilo


Sladke fige

V petek zjutraj dobim Mijevo elektronsko sporočilo. Ne gre veslat, zato ga zanima, če sva za plezalni vikend ob morju. Že prejšnji vikend smo se pogovarjali o Krku in skalah nad Baško. Z navdušenjem sva za. Dogovorimo se za zgodnji sobotni odhod. Zjutraj me zbudi znan zvok, ki pa ni bil budilka, namreč komar, eno uro pred budilko. Do bujenja budilke ne morem zaspati. Ob sedmih in par minut smo že v kampu. Postavimo šotor, spijemo jutranjo kavo ter se odpravimo proti gorovju, katero se dviga ob morju. Ob poti pokusimo kakšna je letošnja letina fig. Sonce je že nadelo prave poletne žarke.

Smer Tri leta je že na soncu, zato dobi Mijo idejo, da zlezemo novo smer v SZ steni, ki je v tem času še v senci. Prvi raztežaj je lahek, vrvi ostanejo na hrbtih. Desno od 2.R Tri leta v strmem terenu, pod previsno stenco naredimo sidrišče in potegnemo linijo, prečnico, kar se da dolgo v senci. Skala je naložena, zato je veliko dela s čiščenjem. Zadnji, četrti raztežaj je lažji, poteka ob ter po grebenu, izpostavljen je soncu in na vrhu je že presneto vroče, zato sestopimo in si malo nižje privoščimo počitek s poležavanjem v senci pod sosednjimi smermi.

Naslednja smer je seveda Stolp saj, smo že na vstopu. Mijo pleza prvi, Mateja za njim, jaz pa kot zadnji pobiram svojo novo varovalno opremo iz stene. Smer je kratka - sto meterska, nam ni delala preveč težav. Z vrha spet hitro uidemo v senco vršnega grebena in tam zložimo vrvi. Za sestop izberemo precej lažjo smer Mars, plezamo nenavezani navzdol. Ob poti nazaj si spet privoščimo fige.

V nedeljo zjutraj je že zelo vroče, tudi bolj soparno. Poiščemo pristop do smeri Gor, vendar se zaradi vročine ne odločimo za plezanje. Poplezavamo pod stenami in poiščemo vstop v smer Mimo votline. Z Mijem naju vseeno malo zasrbijo prsti in se odpraviva na ogled ključnega mesta smeri, do votline in še malo čez, proti zadnjemu raztežaju, v lažji svet. Sestop opraviva plezalno po isti smeri navzdol.

Preden se poslovimo od Krka se še ohladimo v morju.

Že dolgo nisem bil v dolgih smereh, zato so te v meni še povečale željo po nadaljnjem nabiranju izkušenj v skali.


Grega Volk


Plezali smo Mijo, Mateja in Grega
Fotografije: MK


Krk, Baška, Gabar;

Smer: POLETNA IV+/II-III, 4 raztežaji, 130 m, 1-2 h;
Prvi plezali Mijo Kovačevič, Mateja Čas in Grega Volk 29.8.2015

Dostop: isti kot za smer Tri leta.

Opis: vstop na pritlikavem bloku skal v izteku melišča, levo od grmičevja. Naravnost navzgor čez dva skoka v položnejši teren in v izteku grebenčka v levo do stene s previsom. Smer na tem mestu prečka Tri leta. Pod previsom na poševni plošči sidrišče 2.R. Od tu desno, sprva nekaj metrov strmo navzgor, nato v prečnici dijagonalno v desno (mestoma krušljiv strm teren, IV+) vse do pokončnega skoka, naravnost čezenj (IV-) v lahek svet. Sidrišče 3.R uredimo levo pod naslednjim previsom. Naravnost čez previs (IV+) na vrh, nato navzdol čez malo škrbino in naprej po grebenu do sidrišča 4.R. Težavnost skoraj povsem popusti. Zaključno sidrišče na primernem mestu na vrhu. Smer ves čas išče zahtevnejše detajle ter senco.

Sestop: po eni lažjih smeri, navzdol.

Potrebna tehnična oprema: klini, set metuljev in zatičev.Sobota, 29.08.2015:

Gabar / Baška, Poletna IV+/II-III, 130 m; # prvenstvena #; Mijo & Mateja + Grega;
Gabar / Baška, Stolp III/II-III, 100 m; Mijo & Mateja + Grega;
Gabar / Baška, Mars III/II-III, 120 m; Mijo & Mateja + Grega; (navzdol, nenavezani);


Nedelja, 30.08.2015:

Gabar / Baška, Mimo votline III/II-III, 150 m; Mijo & Grega; (gor+dol, nenavezana);

Page | 1 |


ATVS team  |   climbing & Mountaineering