Category Archives: Kronika

ZRS Maraton marec 2016

Včeraj je med 9. in 14. uro (8-13UTC) potekal prvi termin UKV tekmovanja ZRS Maraton. Letos smo se v klubu S51DSW odločili, da bomo oddelali vseh 10 terminov. Včerajšnji termin je iz gasilskega doma v Šmihelu nad Mozirjem odklofal Jaka S55X​. V petih urah je v dnevnik zvez vpisal blizu 70 zvez na 144MHz SSB in FM. Žal je bilo zvez nekaj manj od pričakovanj, razlogov za nekoliko slabši rezultat je pa lahko več, upamo pa da bo naslednji termin bolje zastopan in da bomo v log zapisali več zvez. Pri pripravi anten in PPSja ter pospravljanju sta na pomoč priskočila tudi Toni S51TS in Andrej S57FA. Delovni pogoji:

  • Šmihel nad Mozirjem (Gasilski dom) 760m n.m.v.
  • Znak: S54I
  • Loc: JN76lj
  • Yaesu FT857d
  • 9 el. Yagi 144mhz – 10m visoko – za SSB delo
  • vertikal J-pole antena – na ribiški polagalki – za FM delo

CU in nex ZRS maraton

Field day 2015 je za nami

Tako, Field day 2015 je za nami. Najprej bi se rad zahvalil vsem ki ste kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi tekmovanja. Tradicionalno nismo imeli sreče z vremenom. Ampak kot kaže smo se z lanske izkušnje s slabim vremenom veliko naučili in nam letos dež ni prišel do živega.
Glede na slabo vremensko napoved smo šotor postavili že v petek zvečer. Po pravilih tekmovanja Field day je da se tekmovališče lahko prične pripravljati šele 24 ur pred samim začetkom. Ta poteza se je izkazala kot odlična. V soboto smo nato imeli več časa za postavitev anten. Spiderbeam je bil sestavljen tako hitro kot še nikoli, vaje postavljanja ter super označbe na vseh elementih zelo pripomorejo k enostavnejšemu sestavljanju.
Delo je vseskozi potekalo zelo usklajeno in antene so rastle kot gobe po dežju. Se vidi da je bilo veliko dežja in posledično tudi anten. Postavili smo Spiderbeam (14, 21 in 28mhz) dve fazirani vertikalki za 7mhz ter dva dipola inv-v (7mhz in 3,5mhz). Imeli smo postavljena tudi dva šotora, delovnega s spalnico ter šotor za kuho in prehranjevanje – hrane je namreč bilo v izobilju. Hvala vsem za pecivo, narezke, prigrizke, zrezke in rebrce.
Delo za postajo je potekalo lepo. Rezultat je zelo podoben lanskemu vendar gre pri letošnjem rezultatu za delo v precej slabših pogojih na frekvencah. Kljub večim in boljšim antenam, izkušnjam nam je uspelo vzpostaviti 603+ dve podvojeni skupaj 605 zvez po vsem svetu kar je približni 85% od začrtanih 700. Bilo je nekaj res dolgih zvez (Japonska, Venezuela, Singapur, Taiwan…)
Za postajo se je zvrstilo 11 operaterjev (S50SB, S50SL, S51TS, S55K, S55KM, S55PV, S55X, S56VHR, S57FA, S57SR in S58AHP) Poleg omenjenih operaterjev je bilo vsaj še enkrat toliko drugih, ki so/ste kakorkoli pomagali pri izvedbi tekmovanja.

Vsem še enkrat hvala!

Jaka Steblovnik

Testiranje anten FilDay 2015

Takole  “delovno ” je bilo v soboto 29.8.2015 na Pobrežjah ! Sestavili in preizkusili smo antene! Preizkusili smo prvič ….tudi fazirane vertikalke  za 7Mhz.  Analizator kaže odlično…. naslednji vikend pa bo “resničnostni šov ” Ekipa se je razšla malo pred 22 uro – ko je bilo vse pospravljeno!
Posebej hvala za gostoljubje in vso postrežbo Cvetki in Viliju – brez njiju ne bi zmogli!

 

STROKOVNA EKSKURZIJA

Nekaj video utrinkov iz našega strokovnega izleta v Tehniški Muzej Slovenije  v Bistri dne 12.oktobra 2013.